Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Луд гидия“ открива музикалните празници "Емил Чакъров“
Автор: Екип Burgas24.bg 14:21 / 29.06.2018Коментари (0)2456
©
С премиерата на операта от Парашкев Хаджиев "Луд гидия“ започва на 3-ти юли тазгодишното издание на Бургаски музикални празници "Емил Чакъров“ 2018. Фестивалът, който по традиция се провежда на сцената на Летен театър – Бургас, е посветен на 70-годишнината от рождението на световноизвестния диригент.

Първата постановка е дело на режисьора проф. Павел Герджиков, а в главната роля – на Илия, лудия гидия, ще влезе тенорът доц. д-р Николай Моцов от Държавна опера – Русе. Заедно с него ще излязат колегите му Таня Лазарова, сопрано, като любимата на Илия девойка Зорница, тенорът Александър Баранов като старият кадия, баритонът Александър Крунев като Осман Бей – изгубения брат на Илия, Бранимир Недков като Мечо и др. В постановката участват хорът и оркестърът на Държавна опера – Бургас под диригенстката палка на маестро Цанислав Петков. На сцената със състава на Държавна опера – Бургас ще излязат и танцьорите на Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа“ с ръководител Марио Егов.

Кастът на постановката е с изключително високи критерии, е мнението на оперни почитатели. Главната роля е посветена на доцента от НМА "Панчо Владигеров“ д-р Николай Моцов. Той е лирико-спинтов тенор, който почти две десетилетия участва активно в музикалния живот на България като изпълнител и преподавател. Защитава докторска дисертация свързана с българското камерно-вокално творчество. В своята певческа кариера печели награди от национални и международни конкурси. Носител е на първа награда на конкурса “Светослав Обретенов",  голямата награда на конкурса “Парашкев Хаджиев", голямата награда и кристална плакета на “Съюза на българските композитори" на конкурса “Любомир Пипков", както и втора награда (при неприсъдена първа) на Международния конкурс “Борис Христов". По време на своите ангажименти Моцов партнира на  големите имена на оперната сцена Анна Томова Синтова, Александрина Милчева, Елена Мосук, Джузепе Джакомини,  Лео Нучи и др. Николай Моцов е гостувал многократно на сцените на всички големи оперни театри в страната и на сцените на оперните театри в Холандия, Германия, Белгия, Русия, Южна Корея, Кувейт, фестивалите в Солотурн (Швейцария), Палма де Майорка (Испания) и Европалия (Белгия).

Едно ново попълнение за Държавна опера – Бургас от началото на този сезон е диригентът на постановката Цанислав Петков. Именно той ще открие тазгодишния фестивал "Бургаски музикални празници“. През 2017-2018 година на него са поверени почти всички спектакли в турне на състава на операта. "Луд гидия“ е вече втора премиера (след детската опера "Пинокио“), която е поверена на младия маестро. До края на фестивала го очаква още една премиера, с която бургаската опера ще закрие своите летни музикални празници, а от новия сезон той ще поеме някои от най-сериозните заглавия в репертоара на операта. Пианист, завършил е магистратура по оперно и симфонично дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров“ – София в класа на проф. Пламен Джуров. Цанислав Петков е едва на 28 години, но има завидна кариера като диригент. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър "Стефан Македонски“ – София. Успоредно с работата си в Държавна опера – Бургас е главен диригент на Камерен оркестър – Хасково.

Режисьорът проф. Павел Герджиков е един от най-изявените оперни тенори, режисьор и преподавател в НМА "Панчо Владигеров“. Почти всички оперни директори в България са негови възпитаници. Има над сто роли като солист в националната опера и едни от най-атрактивните оперни постановки като режисьор. Проф. Герджиков работи с големите оперни театри в Париж, Виена, Мадрид, Неапол, Копенхаген, Белград. Носител на редица държавни отличия. Навършил наскоро 80 години, проф. Герджиков все още активно режисира премиери и преподава актьорско майсторство и оперна режисура в НМА. Родът на проф. Герджиков е свързан с Бургас – внук е на актрисата Кина Герджикова, звезда на Народния театър, а негов прадядо е Михаил Герджиков.

Операта на Парашкев Хаджиев "Луд Гидия“ е създадена по творбата на Пенчо Славейков преди близо 60 години. Изключително сложна композиция с красива лирична музика. Либретото е доста по-наситено с действие от поемата на Славейков, като представя изключително увлекателна история от българския бит от отминали вече времена. Много български ритми и танци с любима история за буйния момък, за чистата му любов с красивата мома, както и историческата нишка за драматичната съдба на разделени братя – българин и яничар, намерили се след години, и най-вече – за силата на музиката, която е грях да убиеш, са в основата на творбата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: