Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Лукойл" преговаря за доставки на ирански петрол в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:01 / 16.02.2016Коментари (1)885
© Burgas24.bg
Руската компания "Лукойл" води преговори с иранските власти още през тази година да започне доставки на суров петрол от Иран за рафинериите си в България и Италия. В замяна Техеран ще получава готови горива.

Това съобщи вицепрезидентът на "Лукойл" Владимир Некрасов пред журналисти в град Будьоновск.

Горивата ще се изнасят от терминала на компанията в Астраханска област, цитира думите му "Ройтерс". Той е с капацитет 2 млн. тона годишно, но обемът на износа още не е определен.

"Както се договорим (с Иран). Вървят преговори. Разчитаме да започнем през тази година", казва Некрасов.

"Ройтерс" допълва, че става дума за рафинериите в Бургас с производствена мощност от 9.8 млн. тона годишно и ISAB на брега на Сицилия с капацитет 9.3 млн. тона.

По официални данни около една трета от петрола в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" не е руски и представлява добавка от по-висококачествени сортове, идващи традиционно от Азербайджан и Ирак. Иранският петрол също е от т.нар. леки или сладки типове като американския West Texas Intermediate.

От своя страна Иран от дълги години изпитва недостиг на горива, защото не разполага с нужните собствени мощности да преработва петрол. След падането на ембаргото в началото на тази година едни от първите нови сделки бяха именно да се увеличи вносът на готови бензини и горива за Иран.

В началото на декември президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов каза, че рафинерията в Бургас не е купувала саудитски петрол и поне следващите 4 месеца ще работи с по-тежкия руски сорт "Урал" (Urals). Въпросът бе на журналисти по повод навлизането на Саудитска Арабия на европейския пазар с изгодни цени точно преди решението за сваляне на санкциите срещу Техеран.

Цитиран от РИА "Новости", Алекперов добави, че "Нефтохим" в Бургас има нова инсталация, позволяваща преработване на около 20 сорта петрол, включително канадски, мексикански и "Урал" (Urals). "Правим микс според кошницата от петролни продукти, които излизат от това предприятие. В следващите 4 месеца там ще работят с Urals, защото това в момента е най-подходящата смес, позволяваща ни най-висока ефективност от тази уникална установка", казва Алекперов.

Приблизително по същото време руски медии съобщиха, че европейски клиенти на Русия са започнали да се оплакват от влошаване на качеството на "Уралс", което ги кара да инвестират повече за преработката му и поради това искат руснаците или да върнат договореното качество, или да направят отстъпка в цената.

На 17 декември "Интерфакс" цитира Вагит Алекперов да обяснява, че до въвеждането на санкциите от терминала в Астранахска област са изнасяни по 1-1.5 млн. тона горива годишно за Иран. След това в Северен Иран може да започне експорт на до 2.5 млн. т годишно. "Иран потвърди, че се интересува от тази схема след отмяната на санкциите", добавя Алекперов.

Още тогава се обсъждаше, че иранският петрол ще се изнася от южните пристанища на страната и най-вероятно ще се използват бартерни модели, за да се избегне доларовата блокада на САЩ върху ирански петролни сделки.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.02.2016 г.
0
 
 
Ай честито! Ще ни обгазяват допълнително,горивата ни пак ще са от най-скъпите в Европа,а в хазната няма да влезне нищо. Но за сметка на това ще се чудим зашо са се вдигнали заболяванията в региона и от къде да се намерят пари за лечение и профилактика. Честито!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: