Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Маестро Йордан Дафов дирижира оркестъра на Бургаската опера в четвъртък
Автор: Екип Burgas24.bg 17:00 / 24.02.2021Коментари (0)838
©
Един от най-успешните български диригенти – маестро Йордан Дафов, ще дирижира симфоничния концерт в залата на Бургаската опера утре, 25-и февруари, от 19 часа. Преди дни маестро Дафов празнува 81-годишнината си. Той продължава да е енергичен, прецизен, завладяващ със своя изискан индивидуален поглед върху музикалния текст. Именитият диригент успява да  обедини енергийния заряд на оркестрантите и да създаде цялостно естетическо внушение на творбите, изпълнявани под неговата майсторска палка.

Солист на концерта утре е друг изтъкнат  български музикант –кларинетистът Росен Идеалов, концертмайстор е Ваня Златева. В програмата на концерта са включени: "Симпълсимфони“ от английския композитор Бенджамин Бритън,творил през XX век. Музикалният материал, върху който е  изградено произведението, е писан още в ранните години на композитора – пиеси за пиано, които той е творил между 9 и 12-годишна възраст. Партитурата на "Симпълсимфони“ е завършена, когато Бритън е бил едва на 20 години. Симфонията е написана за струнен оркестър или квартети е изпълнена за първи път през 1934 г. Творбата е посветена на неговия учител по виола от детството му. "Симпълсимфони“е предпочитана репертоарна творба на световните оркестри, а и е радушно приета и от публиката, не само поради непретенциозното си заглавие /"проста“, "семпла“ симфония/, но и защото е грабваща с младежкия си дух и непосредственост.

Друго произведение в концертната програма е "Пет скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов. Академик Марин Големинов е лауреат на Хердерова премия, кавалер на ордена за изкуство и култура на Франция, бил е  директор на Софийската опера и ректор на Националната музикална академия. Неговото име е в галерията на най-изявените студенти на СколаКанторум в Париж, където учи композиция при Венсан Д’Енди, Пол Дюка, Ги дьо Лионкур, а след това специализира в Мюнхен. Неговото творчество е с модерен лаконичен израз, съчетаващ най-доброто от европейската музикална естетика с неговия неповторим авторов почерк.

Освен композитор, Големинов е също критик, диригент и професор в музикалната академия. Сред неговите ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Стефан Драгостинов, Димитър Христов и др. "Пет скици за струнен оркестър“ е неизменна част от българската класика.

В добре селектираната и балансирана програма ще прозвучи и Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор, KV622 от В. А. Моцарт. В произведението се отразяват всички характерни черти от творческия гений на Моцарт, носещи неповторим финес, лекота, емоционален заряд и същевременно философска дълбочина. Известният кларинетистРосен Идеаловще представи музикалната творба с интерпретаторско майсторство и усет към посланията на композитора.

Наскоро оркестърът на Бургаската опера стартира успешно годината /след паузата, наложена заради епидемичната обстановка/ с концерта под диригентството на Цанислав Петков – на 4 февруари. През м. март са предвидени два концерта, също под палката на младия диригент – на 12 и 19 март, в залата на Опера Бургас.

Програмата на Държавна опера – Бургас за м. март е разнообразна и ще предостави вълнуващи моменти на досег с музикално-сценичното изкуство на представители на всички сегменти от публиката – от най-малките до специалистите, занимаващи се професионално с музика, както и на по-широката аудитория с вкус.

Билети за концерта, както и за всички други събития на Бургаската опера, могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: