Маестро Йордан Дафов дирижира оркестъра на Бургаската опера в четвъртък

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:00 / 24.02.2021
851
Един от най-успешните български диригенти – маестро Йордан Дафов, ще дирижира симфоничния концерт в залата на Бургаската опера утре, 25-и февруари, от 19 часа. Преди дни маестро Дафов празнува 81-годишнината си. Той продължава да е енергичен, прецизен, завладяващ със своя изискан индивидуален поглед върху музикалния текст. Именитият диригент успява да  обедини енергийния заряд на оркестрантите и да създаде цялостно естетическо внушение на творбите, изпълнявани под неговата майсторска палка.

Солист на концерта утре е друг изтъкнат  български музикант –кларинетистът Росен Идеалов, концертмайстор е Ваня Златева. В програмата на концерта са включени: "Симпълсимфони“ от английския композитор Бенджамин Бритън,творил през XX век. Музикалният материал, върху който е  изградено произведението, е писан още в ранните години на композитора – пиеси за пиано, които той е творил между 9 и 12-годишна възраст. Партитурата на "Симпълсимфони“ е завършена, когато Бритън е бил едва на 20 години. Симфонията е написана за струнен оркестър или квартети е изпълнена за първи път през 1934 г. Творбата е посветена на неговия учител по виола от детството му. "Симпълсимфони“е предпочитана репертоарна творба на световните оркестри, а и е радушно приета и от публиката, не само поради непретенциозното си заглавие /"проста“, "семпла“ симфония/, но и защото е грабваща с младежкия си дух и непосредственост.

Друго произведение в концертната програма е "Пет скици за струнен оркестър“ от Марин Големинов. Академик Марин Големинов е лауреат на Хердерова премия, кавалер на ордена за изкуство и култура на Франция, бил е  директор на Софийската опера и ректор на Националната музикална академия. Неговото име е в галерията на най-изявените студенти на СколаКанторум в Париж, където учи композиция при Венсан Д’Енди, Пол Дюка, Ги дьо Лионкур, а след това специализира в Мюнхен. Неговото творчество е с модерен лаконичен израз, съчетаващ най-доброто от европейската музикална естетика с неговия неповторим авторов почерк.

Освен композитор, Големинов е също критик, диригент и професор в музикалната академия. Сред неговите ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Стефан Драгостинов, Димитър Христов и др. "Пет скици за струнен оркестър“ е неизменна част от българската класика.

В добре селектираната и балансирана програма ще прозвучи и Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор, KV622 от В. А. Моцарт. В произведението се отразяват всички характерни черти от творческия гений на Моцарт, носещи неповторим финес, лекота, емоционален заряд и същевременно философска дълбочина. Известният кларинетистРосен Идеаловще представи музикалната творба с интерпретаторско майсторство и усет към посланията на композитора.

Наскоро оркестърът на Бургаската опера стартира успешно годината /след паузата, наложена заради епидемичната обстановка/ с концерта под диригентството на Цанислав Петков – на 4 февруари. През м. март са предвидени два концерта, също под палката на младия диригент – на 12 и 19 март, в залата на Опера Бургас.

Програмата на Държавна опера – Бургас за м. март е разнообразна и ще предостави вълнуващи моменти на досег с музикално-сценичното изкуство на представители на всички сегменти от публиката – от най-малките до специалистите, занимаващи се професионално с музика, както и на по-широката аудитория с вкус.

Билети за концерта, както и за всички други събития на Бургаската опера, могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).