Магистралният бандит остава под домашен арест, шофьорът на автобуса и той с вина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:21 / 08.09.2016
1876
Окръжен съд - Бургас потвърди определение на Районен съд - Карнобат, от 01.09.2016 г., за вземане на мярка за неотклонение "Домашен арест" спрямо Ангел Радичев. Съдът като разгледа становищата на страните и доказателствата по делото намери, че определението на Карнобатския районен съд е правилно, обосновано и законосъобразно.

Според Бургаският окръжен съд съществуват показания на свидетелката П. В., съобразно които пътната обстановка преди установяване на неправомерните действия на обвиняемия на пътното платно, се характеризира със също така неправомерни действия от страна на водача на автобуса. Според показанията на свидетелката, след като шофьорът на автобуса е предприел изпреварване и се е престроил в лявата лента е бил застигнат от автомобила на обвиняемия, по неясни причини е предприел неколкократна употреба на спирачка, което от своя страна е накарало водача Радичев също да се съобразява с действията му. След описаната ситуация обвиняемият Радичев е предприел инкриминираното деяние. Според въззивната инстанция изложеното дотук идва да покаже, че действията на обвиняемия до известна степен са продиктувани от поведението на водача на автобуса, което би могло да доведе до изменение на правната квалификация на инкриминираното деяние.

На следващо място Окръжен съд - Бургас отчита, че претендираната от прокуратурата висока степен на обществена опасност на обвиняемия не намира опора в доказателствата по делото. Радичев е неосъждан към момента на извършване на деянието, а посочените в справката криминални регистрации на същия, са с голяма давност - от 2002 до 2010 г. Същевременно настоящият съд съобразява становището си, че тези регистрации са ирелевантни, изхождайки от трайната и категорична съдебна практика на ВКС по този въпрос.

Според настоящата съдебна инстанция липсват доказателства и за претендираната реална опасност, че ако бъде под "Домашен арест", обвиняемият ще извърши други престъпления. Бургаският окръжен съд намира, че мярката за неотклонение "Домашен арест", съобразно ЕКПЧОС се приравнява по тежест и санкционна характеристика на мярката за неотклонение "Задържане под стража". Ограничението на домашния арест е със същия ефект по отношение на основни права и свободи на гражданите. Отделно от това, настоящият съд счете, че въпреки обективните затруднения при изпълнение на тази мярка за неотклонение от страна на органите на МВР, в конкретния случай нямат значение, тъй като мярката ще се изпълнява в гр.Карнобат, което до голяма степен облекчава нейния контрол.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
05.12.2017 Магистралният бабаит Ангел Радичев се прояви и в Бургас! Потроши кола на оживен булевард в града!
05.04.2017 2 години пробация за магистралния бабаит Ачо Пеперудата
01.09.2016 Бабаитът Радичев: Искам да се извиня на пътниците и на шофьора на автобуса
09.08.2016 Връщат отново в ареста бабаита Радичев, журналистите били виновни
08.08.2016 Карнобатският джигит от АМ "Тракия" се извини за "супер селяндурската си постъпка"
05.08.2016 Вижте защо съдът отреди домашен арест за бабаита Ангел
Още новини от Новини от Бургас:
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).