Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Магистрати от Бургас изнесоха 20 открити урока през тази учебна година
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 29.06.2017Коментари (0)1267
©
Бивши и настоящи ученици от
ГПАЕ"ГЕО МИЛЕВ":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ГПНЕ "Гьоте":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ГЧЕ "В.Левски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Ученици от 3 бургаски гимназии - ГПАЕ "Гео Милев", ГПНЕ "Гьоте" и ГПЧЕ "Васил Левски" посетиха вчера Съдебната палата на Бургас, за да поставят финала на Образователната програма, по която работиха съвместно с Окръжен съд - Бургас и Районен съд - Бургас. Магистрати от Бургаския окръжен и районен съд изнесоха 20 открити уроци през тази учебна година. На прага на председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., Висшия съдебен съвет обяви конкурс за есе на тема: "Европа и съдебната власт в България", в който се включиха и ученици от бургаските училища - партньори по програмата.

Председателят на Окръжен съд - Бургас, Боряна Димитрова, връчи от името на двете институции грамоти - отличия и ваучери за книги на младите автори на есетата и на най-активните участници в програмата през годината. Магистратът се обърна към младите хора с думите "Провокирахме Ви, като мислещи хора, да изразите своето виждане и начини за промяна на обществените нагласи; позиционирането на съдебната власт в имиджовия образ на страната ни. Вие ни дадохте съвети, кои теми да поставим в центъра на дневния ред, приоритетите ни за издигане на авторитета на съдебната власт и основните задачи пред гражданското ни общество, като европейска общност. Но нашата мотивация за развитие, сте Вие, младите хора, като катализатор на иновации и идеи и последователи! За нас беше удоволствие да работим заедно! Благодарим Ви!"

Есето на Елена Кирилова, ученичка в Английската гимназия и участничка в конкурса започва с посланието на латинската сентенция "Трябва да се осъществи правосъдието, ако ще и светът да загине"! Друг автор, Красимир Русев, студент II курс "Право" в Бургаския свободен университет пише "Демократичното начало е заложено в конституционните основи на правосъдието във всички фази." Емоционално и вдъхновяващо е и финалното слово на Никол Николова, ученичка в Гимназията за чужди езици "Мислете перспективно, мислете като народ, мислете за държавата и управлението и мислете за това, че преди няколкостотин години патриотите на българската история умряха за Вас, в името на свободата, в името на народа. Умряха с чест и достойнство за един по-добър свят!"

Двете съдебни институции са едни от първите съдилища в страната, които работят по програмата "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Тя се изпълнява като пилотна през учебната 2014/2015 година и последваха още две учебни години, в рамките на които двата съда успяха да представят разнообразни съдебни теми, свързани със структурата на съдебната власт и система; хулиганските прояви на непълнолетни лица, последиците от тях и наказателната отговорност; разделението на властите в Република България; теми като кибер-престъпленията, трафика на хора и други. Целта на инициативата, инициирана от ВСС е да обогати познанията на младите хора относно структурата и функциите на съдебната власт, да формира правна грамотност и култура в младите хора, разбираемост и отвореност към общественото правосъдие.

Изпълнители от Вокален ансамбъл "Фортисимо" бяха гости на церемонията и отправиха към присъстващите ученици и техните преподаватели музикален поздрав.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: