Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Манолова: "Меден Рудник " ще става все по-привлекателен и удобен за живеене
Автор: Екип Burgas24.bg 16:26 / 23.08.2011Коментари (0)2610
С директора на Териториална дирекция "Възраждане" Магдалена Манолова в община Бургас разговаряме за нерешените и решени проблеми на територията на бургаския комплекс Меден Рудник, и кварталите Победа, Акациите, Горно Езерово, както и за направените инвестиции и промени през последните години.

- Госпожо Манолова, дирекция "Възраждане" обхваща един от най- големите бургаски комплекси "Меден Рудник". Колко са към момента неговите жители?

- В момента в к-с Меден Рудник живеят около 80 хиляди жители. Нова наистина е един от най- големите бургаски жилищни комплекси, както и един от най-големите квартали в страната. По население надхвърля и доста областни градове.

-Какви са проблемите на този най-млад бургаски комплекс?

- Проблемите в комплекса са многобройни, но според мен като основен трябва да посочим, че доста дълго време комплекса и бил неглижиран и десетилетия не са се полагали сериозни усилия за решаването на тези проблеми. От постоянните ни срещи с хората в комплекса като един от основните проблеми се посочва липсата на добре уредена инфраструктура около жилищните блокове. Липсват добре изградени паркинги, достатъчно кътове за отдих, детски площадки. Липсва осветление в междублоковите пространства, което от своя страна е предпоставка и за доста висока битова престъпност. Друг сериозен проблем е липсата на качествено медицинско обслужване. Население в комплекс в размерите на град получава медицинско обслужване в поликлиника която се помещава в жилищен блок. Също така има проблеми с транспортното обслужване, със засиления трафик от и към центъра и другите райони на града. Проблемите са многО.

- В тази връзка какво прави местната териториална дирекция и община Бургас за да ги разреши?

- Усилията на кмета на община Бургас и на администрацията, която ръководи са насочени към подобряване условията на живот не само в центъра, но и във всички комплекси и квартали. През последните четири години се полагат доста сериозни усилия от местната администрация да работи заедно и с усилията на хората в града. На нас също ни се иска всичко да се случва много по-бърз, но реализирането на всяка една идея, на всеки едни проект е необходима сериозна предварителна подготовка и съгласувка. Но и няма как да се пренебрегне всичко което беше направено за един сравнително кратък период от време както със собствени бюджетни средства така и със сериозен финансов ресурс спечелен по различни проекти и програми от общината.

- Бихте ли припомнили през последните четири години какви инвестиции бяха вложени в комплекса и от какъв характер са те?

- Конкретно за ТД "Възраждане", където се включва освен Меден Рудник и кварталите Победа, Акациите и Горно Езерово списъкът на реализираните задачи никак не е малък. Мога да припомня сбито и по години. През първата 2008 година се извърши едно сериозно благоустрояване и паркоустрояване на едно междублоково пространство, на стойност около 900 000 лева. Реконструиран беше булевард "Захари Стоянов", което значително облекчи трафика от комплекса. Започна проектирането на нови детски градини, спортно училище, административна сграда , спортна зала с търговски център. През 2009 година беше реализирано строителството на нов павилион в ОДЗ -1 на стойност повече от 1 300 000 лева. Спортната зала беше направена и открита с изцяло външно финансиране. През 2010 година беше довършена и въведена в експлоатация една от най- модерните пречиствателни станции - тази в к-с Меден Рудник, финансирана по програма ИСПА в размер на 6,5 милиона лева . Беше изградена канализация в квартал Победа за възстановяване на уличните настилки. За 2011 година почти на финала сме на строителството на болница с медицински център в комплекса, които през следващата 2012 година ще заработят. Строи се черковен комплекс, сграда за детска млечна кухня и социален патронаж. Започна също така проект за цялостна рехабилитация на водопроводната мрежа и изграждане на нови водопроводни и канализационни клонове. Реализиран беше и първият етап на пътен възел "Юг", които значително облекчи трафика от и за комплекса, като през следващата година ще се изграден и надлеза, който окончателно ще разреши проблемите със транспортния трафик. Беше изградена спортна площадка до училище "Елин Пелин",което беше изцяло реновирано с европейски средства. В момента приключва ремонта на три детски градини в комплекса.Бяха обновени много детски площадки. До седмица предстои да направим първа копка на нова детска градина ЦДГ 13, също с осигурено външно финансиране.Списъкът е много дълъг.

- Казахте, че се работи по повишаване качеството на медицинското обслужване със строителството на болница какво ще има там?

- Това ще реши един много сериозен проблем.Разговаряли сме с инвеститорите поликлиниката ще бъде прехвърлена на община Бургас за сметка на учреденото право на строежа ,а болницата ще е една от най- модерните в страната с модерна апаратура . Това е плюс не само за комплекса и града ,но и за района.

- Една от неприятните гледки в комплекса са металните гаражи. Колко бяха те, когато започнахте работа и колко от тях са премахвате. Какво се случва с тези терени от където са премахнати гаражите? Заплащат ли техните ползватели сега такса на общината и колко?

- Когато започнах работа броя на гаражите беше повече от 4 500, много фрапантна бройка в сравнени е с другите райони. Даже доста често хора се обаждат и питат защо на другите места са ги махнали, а при нас все още ги има. Няма как толкова бързо да се справим с проблема По другите комплекси имаше метални гаражи около 300 - 400 при нас те бяха десет пъти повече. За за последните четири години са премахнати повече от хиляда незаконни гаражи, като пространствата които са заемали се почистват и благоустрояват със средствата с които разполагаме в бюджета за година. Доста сериозни инвестиции се правят за почистване и благоустрояване, но хората виждат как след една такава акция по премахване на гаражни клетки стояли повече от 20 години на място как е силно замърсено и много е неприятно. Акциите по премахването на гаражите ще продължат и занапред, защото и хората виждат, че резултатът е положителен. Аз искам и да им благодаря, защото рядко се стига до административни процедури по премахване. След уведомяване на гражданите, че започваме премахване в даден район те сами ги премахват.

- Вие самата казахте, че тези металните, поставяеми гаражи са незаконни. В преходния мандат те бяха описани и номерирани с цел да заплащат собствениците им такса на общината. Сега това прави ли се?

- Към настоящият момент няма как чисто нормативно да се събират такси за тези гаражи поради факта , че са незаконно поставени,без издадено разрешение от общината.Общината няма за цел да узаконява тези незаконно поставени гаражни клетки, а има за цел да ги премахне и да благоустрои терените.На тези места се изграждат паркинги, детски площадки, зелени площи,изгражда се ново осветление

- В какво състояние са улиците в комплекса. Правят ли се ремонти и къде?

- През всяка бюджетна година се заделя доста сериозен финансов ресурс за ремонт на уличните мрежи. Опитваме се да разпределяме средствата по райони , а не да се концентрираме само в една зона. Към настоящият момент пътните ремонти бяха съобразени и с предстоящият ремонт на ВиК мрежата в комплекса. За това има улици, които ще бъдат обновени , когато се поднови ВиК мрежата там, защото иначе се обезсмисля хвърлянето на средства за ремонт на улици, които после ще бъдат разкопавани. Наблягаме основно на цялостните ремонти, защото се оказва че те са доста по- качествени и с доста по- дълъг живот. За последните четири години бяха ремонтирани доста улични артерии, като ремонтираме във всяка една от зоните. Имаше улици които не бяха ремонтирани от двадесет години, а ние влязохме и там. Хората виждат, че доста улици са в добро състояние вече. Проблемът е,че след ремонта се кара много бързо, а това са улици в жилищна зона. Призовавам водачите да спазват скоростта , защото тук има много деца, които играят навън.

- Вие сама казахте, че обхватът на дирекцията е голям к-с "Меден Рудник", кв. Победа, кв. Акациите, кв. Горно Езерово.Там има концентрирано ромско население.Работи ли се в посока интеграция на ромите. Имаше акции на община Бургас по премахването на незаконни къщи в тези квартали. След премахването на част от незаконните обекти какво е състоянието в момента в смисъл откривате ли още нарушения?

- Интеграцията на ромското население е задача, по която и занапред трябва да работим много сериозно. Резултатите в тази насока са много далеч от това, което всички искаме. Лошото е, че няма утвърдени успешни, практики, които да използваме за бързото решаване на проблема. Наистина има реализирано доста незаконно строителство в кварталите с ромско население. Проблем са лошите битови условия, при които хората живеят, много голямата безработица и недобро образование. Това което може да отчетем като плюс от акциите които проведохме за незаконното строителство е това, че до голяма степен стопирахме новото незаконно строителство и няма разрастване на махалите, където основно е концентрирано това незаконно строителство . Вземаме отношение при всеки един от сигналите и ще работим сериозно в тази насока, защото това е сериозен проблем за всички.

- Какво се прави за облагородяването на тези квартали- кв. Победа, кв. Акациите, кв. Горно Езерово?

- Работи се. През миналата година приключихме изграждането на канализацията в кв Победа,който беше един доста сериозен проблем. Целия квартал вече е канализиран. Възстановени са уличните настилки. Сега в момента работим по възстановяването на тротоарите. Промени е се облика на този квартал и е много различен от това което беше преди две-три години. За квартал Горно Езерово също се полагат усилия и към момента имаме изготвен проект за канализация за квартала, като общината се опитва да защити проекта и да спечели средства за нейното изграждане. След реализацията на ВиК и канализационната мрежа предвиждаме сериозен ремонт и на уличната мрежа. Работим за подобряването на живота в тези квартали.

- В кв. Акациите преди имаше проблеми с наводненията, съществува ли и сега този проблем?

-В квартал Акации има изградена канализация, но има проблеми за изглаждане. Самият квартал е на морско ниво и при сериозни бедствия няма застраховани да не се случват наводнения. Но и там се работи. Тази седмица приключваме асфалтирането на една улица, която беше в доста лошо състояние. Ще продължим да работи за подобряване на инфраструктурата в този район.

- Ще има ли скоро спортно училище в к-с Меден Рудник и на какъв етап е тази идея?

- Има готов изготвен технически и инвестиционен проект за спортното училище, но към настоящият момент се търси финансиране за неговото изграждане. Много модерен комплекс с доста сериозно финансиране. В момента е период на криза ,като приоритетите се разпределят основно в здравеопазване и образование. Спортното училище е нещо много хубаво и определено има нужда от него и в момента в който уредим финансирането ще започне изграждането му.

- Какво ново още предстои да се случи в най- големия бургаски комплекс?

- Смятам, че занапред трябва да вложим сериозни усилия в ремонта и подобряването на условията в междублоковите пространства .След приключването на рехабилитацията на ВиК мрежата, която включва и подмяна на домовите отклонения, което пък означава, че предстои разкопаване в тези междублокови пространства от тук нататък трябва да се работи сериозно за облагородяването на тези пространства. Обещали сме и подготвяме проекти за облагородяването на междублоковите пространства с изграждане на паркинги, улично осветление , кътове за отдих. Върху това трябва да се концентрираме - подобряването на условията на живот на хората.

- Привлекателен за живеене ли е вече к-с Меден Рудник или ще стане такъв?

- Работим в тази насока. Случиха се доста хубави неща в комплекса. Там живеят доста млади семейства и ще работим за превръщането му в едно уредено и удобно място за живеене. Надявам се да става все по-привлекателен за живеене. Усилията ни са насочени основно към хората, които живеят тук.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Опасна борова процесионка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: