Медиацията е по-подходящият начин за разрешаването на конфликти

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:46 / 30.09.2021
570
Административните ръководители – председатели на бургаските Окръжен и Районен съд, съдия Росица Темелкова и съдия Евгени Узунов, проведоха работна среща с медиаторите от Центъра за медиация и спогодби към двата съда. Акцент на разговорите бе, как да се постигат споразумения между спорещите страни без влизане в съдебните зали. Медиацията е алтернативен способ, който двата съда предоставят като възможност на участниците в съдебните процеси. Формирането на култура на общуване чрез ефективна комуникация за мирно разрешаване на спорове,  по пътя на споразумението, така че страните сами да осъзнаят приоритетите си и да вземат самостоятелно решение е другата цел на разработената и прилаганата от двата съда програма.

 "В много случаи медиацията се оказва по-подходящият начин за разрешаването на конфликти, тъй като води  до доброволно съблюдаване на правото, което намира своето обяснение в психиката на човека", убедени са двамата председатели на Окръжен и Районен съд - Бургас.

Съдебната програма за медиация в Окръжен и Районен съд – Бургас  предоставя информация на страните за възможността да разрешат спора си по доброволен начин чрез процедура по медиация; осигурява съдействие от страна на квалифициран съдебен служител – координатор на място в Съдебната палата, който отговаря на въпроси и запитвания във връзка с услугите и възможностите, предоставяни от съдебната програма за медиация. Центърът за медиация и спогодби към двата съда се помещава в Съдебната палата, което може да се ползва безплатно за провеждане на срещи между страните и медиаторите към Центъра.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).