Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мерки за превенция на младежката престъпност, предложиха от Сдружение „Младежки глас”
Автор: Екип Burgas24.bg 10:52 / 29.11.2009Коментари (1)1425
©
Кръгла маса на тема: "Превенция на младежката престъпност" събра вчера в Бургас предствители на Областна администрация, Община Бургас, ОДМВР, Регионален инспекторат по образование, сдружения и много млади хора от различни социални групи. Инициятивата е на клуб „Противодействие на младежката престъпност" към Сдружение Младежки глас, под патронажа на областния управител на Област Бургас Константин Гребенаров.

„Радвам се, че виждам на едно място толкова млади хора, представители на институции и медии, това показва, че проблемът с престъпността сред младите наистина е наболял, но също така, че всички присъстващи имаме желанието и амбицията да намерим път за решаването му. Поел съм вашата инициатива присърце и ще помагам с каквото мога, не само за осъществяването на това мероприятие, а и за предстоящите ви инициативи, защото знам, че именно вашата воля, амбизия и младежки ентусиазъм са нужни, за да има страната ни развито гражданско общество", обърна се към присъстващите в началото на срещата Гребенаров.

Тричасовият форум започна с презентация, в която се посочиха редица фактори водещи до насилие - отслабена семейна структура, безработица и липса на преспективи за развитие, както и агресията, излъчвана от телевизионния екран и пресата.

Сред основните мерките за превенция, които предложиха младите хора са един път месечно районният инспектор да провежда беседи с ръководството на съответното учебно заведение, два пъти месечно компетентни лица да водят лекции в училищата по линия на наркотици и насилие, както и по-чести проверки в компютърните клубове и увеселителни заведения за присъствие на малолетни и неълнолетни лица.
Младежите посочиха спорта, като одушник за натрупаната агресия и стрес, и в тази връзка поискаха да се засилят контактите на училищата с младежките сдружения и клубовете по изкуства и спорт.

Чрез кандидатстване по различни европейски програми и проекти да се набавят средства за поставяне на металодетектор във всяко училище - с цел да се предоврати внасянето на метални предмети - бе друга мярка , която предложиха младите.

В заключение те апелираха да се изработи и приеме харта, подобна на Европейската харта за училища без насилие. Идеята на хартата е самите ученици да създадат правила за съвместна работа, поведение и отговорност, свързани с училищния живот.

Близо два часа младите задаваха въпроси и изказваха мнения. От своя страна представителите на полицията, прокуратурата и другите институции отговаряха, отхвърляха или приемаха някои от предложените мерки. Някои от участниците дори споделиха лични истории, в които са били извършители или жертва на насилие.

Да сподели житейския си опит на кръглата маса дойде и Савко Калата, в миналото си - 12 години лежал в затвора, сега - писател на две книги, бизнесмен и баща. Той разказа личната си история, за да покаже на младите хора , че всичко зависи от тях самите, че има и друг път - различен от този на насилието.

Подкрепа към младежите изразиха и представители на Местнатата Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Бургас, те презентираха мерките, които са предприели от момента на създаването си, както и бъдещите планове и проекти насочени в тази посока.

От асоциация Деметра запознаха присъстващите с дейността на Центъра за превенция на насилието и престъпността, отворил врати преди месеци в гр. Бургас.

„Над сто са хората потърсили помощ и консултации при нас, ние работим по проекти и програми за превенция на насилието и престъпността, войната по пътищата и наркоманиите. Това, което правят Сдружение „Младежки глас" днес, ни кара да вярваме, че те са готови да се борят за решаването на проблема с нарастващата агресия и насилие сред младите и с гордост бихме носили знак-символ на тяхното Сдружение", споделиха от Центъра.

„Дискусията между младежите и институциите бе изключително резултатна и бъдещото взаимодействие ще е полезно за всички ни", коментира в заключение Тодор Йосифов - председател на Сдружение „Младежки глас".

Следващата инициативи на Сдружението е изготвяне и подписване на Меморандум за сътрудничество между държавните институции - Областна администрация Бургас, Община Бургас, ОДМВР - Бургас, Сдруженията и „Младежки глас".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: