Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Международният Екслибрис Конкурс от Варна гостува в НХА – Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 03.05.2022Коментари (0)820
©
От 3 до 27 май 2022 г. пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс – Варна ще гостува във Филиала на Националната Художествена Академия в Бургас. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и с любезното съдействие на Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Изложбата става възможна в резултат на споразумението за партньорство, подписано между Академията и галерия Ларго през 2021 г. Тя ще бъде открита днес, 3 май, от 17 часа.

Студентите на академията и техните преподаватели ще имат възможност да разгледат селекция от над 160 творби на 122 артисти от 30 държави. Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия Ларго. В последното издание през 2021-ва година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса. Втора награда журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета награда беше присъдена на известният български график Петър Лазаров.

Артистичен директор на конкурса и в четирите му досегашни издания е известният български график Юлиан Йорданов. Председател на международното жури в последните три издания на конкурса е известният български майстор на графиката Димо Колибаров. В годините участници в журито са българските художници Христо Керин, Румен Нечев, Димо Миланов, председателят на Истанбулското екслибрис общество проф. Хасип Пекташ, Анна Тихонова от Беларус, Константин Антюхин от Украйна, директорът на Международното Биенале на Графиката Варна Венцеслав Антонов.

Естеството на изложбата на всяко издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е образователно по редица причини. Екслибрисът в столетията на своето съществуване се е развил и променил своето утилитарно предназначение, в наши дни той е по-скоро произведение на изкуството, отколкото печатан в книгите графичен знак. В изложбите на конкурса винаги се включват творби на над 120 художници от цял свят, представящи известни графични школи. Експозициите представляват богата илюстрация на съществуващите класически графични техники. Всички изброени причини правят показването на изложбата изключително интересно и атрактивно и галерия Ларго като организатор получава подкрепа и покани за гостуване за всяко издание на конкурса. Така пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна от първоначалното си предназначение на културно събитие лека-полека разшири своята роля и като образователно събитие, високо оценено от всички свои домакини. В годините изданията на конкурса бяха показани в изложби в училища по изкуствата, университети, читалища, музеи и галерии.

През месец май 2022-ра година за първи път Международен Екслибрис Конкурс Варна ще гостува и на студентите от Националната Художествена Академия в Бургас. Изложбата ще остане в морския град до 27 май. Повече за конкурса можете да видите в неговия сайт на www.exlibris-competition-varna.org или в сайта на галерията на www.largogallery.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: