Миден уикенд в Природонаучния музей

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:18 / 16.06.2022
567
В дните на мидения уикенд тази седмица, в залите на Природонаучния музей посетителите могат да се запознаят с различни представители на мидите и охлювите в Черно море.

Интересна е биологията на двата вида каменопробивачи – голям и малък. Тези миди живеят в издълбаните от тях ходове в скалите. Друг интересен вид е мидата дяволски нокът, наречен така заради външния вид на черупките си. Няма как да не бъде забелязано и охлювчето китайска шапчица, привличащо вниманието с интересната форма на черупка си, която има важна роля при закрепването му по скалите. Разбира се има и редица други видове съвременни мекотели, които може да се видят в музея.

В отделна зала са представени чужди видове миди и охлюви. Тук има представители на едни от най едрите миди – пектените – черупките им имат характерна овална форма, ветриловидни ребра и "ушички“ от двете страни на върха, а оцветяването им варира от бяло, кремаво и кафяво до жълто, червено и лилаво. Сред изложените видове чуждестранните охлюви, едни от най- впечатляващите са венериният гребен, розовият стромбус и тигровата ципрея, чиято черупка има по-скоро окраската на леопард.

Ако искате да видите едни от най-едрите представители или едни от най-нежните и красиви миди и охлюви заповядайте да разгледате музея на ул. К. Фотинов 30, всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).