Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Министър Деница Сачева даде Бургас за пример
Автор: Екип Burgas24.bg 17:04 / 25.02.2020Коментари (0)1464
Бургас е един от добрите примери в страната за предоставяне на интегрирани социални услуги, включващи образователни и здравни консултации. Децата тук могат да посещават стоматолог, семействата извършват консултации, млади момичета получават подкрепа и съвети как да бъдат майки. Това сподели министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на посещението си в Бургас. Днес министър Сачева и заместник-министър Зорница Русинова разгледаха услугите, които предоставя Общностния център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" в бургаския комплекс "Меден рудник".

"Това са изключително важни модели, които трябва да бъдат насърчавани, защото навсякъде, където сме посещавали такива центрове, това се оказва най-работещото - общността да получава комплексни социални услуги и да се оказва най-добрата подкрепа за децата. 66 са тези центрове в България. През настоящата оперативна програма 30 млн. лв. ще бъдат насочени към изграждане на подобен тип центрове, които ще бъдат основен приоритет и в следващия програмен период", сподели още министър Сачева.

"Идеята на тези центрове е заедно с образователната услуга, когато има деца в риск, деца с увреждания, деца, които имат нужда от специфична подкрепа за наваксване с езиковото обучение, всичко това да се случва заедно с образователния процес. В това има наистина голям ефект и дори няма достатъчно места", Зорница Русинова.

"Като оставят детето на детска градина, те могат да се възползват и от другите услуги, предоставени от общностният център като консултиране, работа с родители, здравни услуги за децата. Освен децата, посещаващи детската градина, от социалните услуги в общностният център се възползват и още 120 деца и родители. Благодаря на министерството за този проект и възможността да има още такива проекти. Община Бургас има готовност да изгради още един корпус тук или на друго място, където да се предоставя тази услуга.", разказа зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики в Бургас Йорданка Ананиева.

По време на посещението си в морския град министър Деница Сачева разгледа и Дневния център за деца и младежи с увреждания в Приморски парк, където сподели, че всичко, което прави държавата през последните години и това, в което инвестира е ранното детско развитие и подкрепа на семейството.

"Този Дневен център е едно доказателство за това. Социалните услуги в България се отнасят както до деца и семейства, така и до хора с увреждания, възрастни и бездомни хора. Общо тези услуги са 1354 в цялата страна, а почти 50 000 са техните потребители. Около 15 000 са работещите в сектора на социалните услуги, като с педагогическите съветници, възпитатели, психолози, рехабилитатори и логопеди достигат почти 48 000 души в България", допълни министър Сачева.

В срещата участваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, заместник-кмет на Община Бургас Йорданка Ананиева, народните представители Ася Пеева и Галя Желязкова, социални работници и хора в неравностойно положение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: