Министър Заков за военната помощ към Украйна: Не може да изпратим нещо, което нямаме

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:47 / 30.03.2022
1011
Тежкото решение е да променим начина по който работим по модернизацията на българската армия, тежкото решение може би е осъзнаването, че в кризата, в която се намираме в момента е необходимо бързо да сложим приоритетите такива, че да имаме една готова за бой армия и преодоляване на зависимости в годините назад от стара техника". Това каза Драгомир Заков - министър на отбраната, в предаването "Още от деня" по БНТ. 

"Основният приоритет е задвижване на проекта, който беше върнат от Народното събрание за изграждане на батальонна бойна група на сухопътни войски, разбира се и 3D радарите. Така че, това са два от най-приоритетните проекти. Ние сме безвъзратно закъснели по някои от проектите, това не означава, че трябва да спадне темпът на работа по тези проекти, те стават все по-важни", обясни още министър Заков.

Според министър Заков, кадровият проблем е свързан с модернизацията. Социалният пакет е един от важните фактори, но не е единственият, смята той.

"Трябва да се види как се харчи бюджета на министерството на отбраната. Нещата, които сега виждам не ме изненадват, така че идвам с готови идеи", поясни още Заков.

Той коментира и въпроса дали трябва да се изпрати военна помощ за Украйна. България предоставя финансови средства по европейския инструмент за мир, чрез който се финансира военно-логистична помощ за Украйна, това са 5 милиона лева, тоест България участва, обясни Заков.

Според него, парламентът е правилното място да се проведе дискусията за това, дали България да помогне с оръжия на Украйна.

"Българските въоръжени сили имат огромни дефицити. Въпреки огромния дефицит например на бронежилетки и каски, ние открихме стари каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население. По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме. В други държави този дефицит отсъства. НАТО не изпраща оръжие никъде", поясни Заков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).