Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Млада жена роди по нормален път в бургаска болница след прекаран инсулт
Автор: Екип Burgas24.bg 09:35 / 02.09.2016Коментари (0)1277
©
Преди три години, Драгомира, която тогава е едва на 26 години, претърпява исхемичен инсулт. Младото семейство има момиченце, но мечтае за още едно дете.

"Направих скенер и се оказа, че няма проблем да забременея след инсулта. Когато бяхме готови за второ дете, реших да потърся акушер-гинеколог, който работи в болница "Дева Мария" и се спрях на д-р Сибел Татарова. По нейна препоръка направих консултация пак в тази болница с невролог, както и със съдов хирург, защото имах и разширени вени", разказва младата майка.

"Цялата бременност на Добромира протече под контрол. Назначихме специфични изследвания за тромбофилия - състояние, което се характеризира с повишена склонност към кръвосъсирване на организма и е животозастрашаващо", обяснява д-р Татарова.

Почти през цялата бременност Драгомира провежда терапия с фраксипарин, заради риск от тромбози. Носи компресивен чорап, тъй като качва над 20 кг. Младата жена е консултирана и непосредствено преди самото раждане от съдовия хирург д-р Галин Желев.

"Разширените вени увеличават риска от белодробен тромбоемболизъм. При Драгомира направихме всичко възможно тя да роди по нормален път и нещата при нея минаха като по учебник", допълва опитният акушер-гинеколог.
"Всичко мина много добре. Благодарна съм на д-р Татарова и на акушерка Вангелова. Три дена след раждането вече съм забравила всичко и съм готова за трето дете, споделя щастливата майка, докато прегръща малката Дияна.

Загърбила тревогите и притесненията, Драгомира съветва жените с проблемна бременност да не се отказват бързо от желанието си да родят по естествен път, а да потърсят опитен лекар, на когото да се доверят. С примера си, младата жена вече е успяла да стимулира нейна приятелка, която въпреки съпътстващите усложнения по време на бременността, се надява да даде живот на детето си без операция.

"В УМБАЛ "Дева Мария" поощряваме естественото раждане и при рискови бременности. Стига да има подходящ акушерски статус и след проведена консултация със съответния специалист по екстрагенитални заболявания, дори жена с високо кръвно налягане, след ин витро или с очни проблеми може да роди нормално", коментира началникът на Родилното отделение на болницата д-р Валентин Ирмов.

Когато забременява след ин витро процедура, Станислава се подготвя да роди сина си Теослав с цезарово сечение, заради разпространеното схващане, че в подобни случаи този метод е по-щадящ за плода.

"Д-р Ирмов, който проследи бременността ми, ме разубеди, доверих му се и съм му безкрайно благодарна - родих нормално, за около два часа и без никакви усложнения", споделя щастливата майка.

Не по-малко доволна и признателна на екипа на Родилно отделение в университетската болница е и 30-годишната Ваня, която почти през цялата бременност страда от високо кръвно налягане.

"Последните два месеца то стана 140/100, в родилна зала скочи дори 150-160/100. Въпреки преекламсията, много исках да родя нормално. Разчитах изцяло на доктор Ирмов и съм много щастлива, че не се стигна до операция", разказва Ваня.

"Изборът на раждане е комплексна и индивидуална оценка, която зависи най-вече от опита на самия акушер-гинеколог. Не винаги на 100 % сме сигурни, че едно раждане, дори и започнало нормално, ще завърши така, но сме длъжни да опитаме", заключава началникът на Родилното отделение на УМБАЛ "Дева Мария".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: