Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Младежи от Бургас отбелязаха Световния ден на влажните зони
Автор: Екип Burgas24.bg 15:57 / 11.02.2020Коментари (0)728
©
В Експозиционен център "Флора Бургас" експерти от Община Бургас, РИОСВ и Фондация "Виа Понтика" откриха Дните на влажните зони 2020. Темата за 2020 година е "Влажни зони и биологично разнообразие".

Събитията стартираха с информационен "Екопауър" ден. Над 50 души - ученици, преподаватели, родители, представители на неправителствени организации и институции взеха дейно участие във форума.

Сюжетната линия на събитието бе посветена на темата "Супергерои в опазване на влажните зони и околната среда", като подрастващите имаха възможност да представят творби за комикс конкурс с екологична насоченост, да изслушат лекции за богатството на животинския и растителния свят във влажните зони на Бургаски регион, да споделят впечатления и идеи за опазването на околната среда.

Експерти, преподаватели и заинтересовани групи представиха и защитиха посланието, че всеки може да е герой на деня в споделена грижа за природата, биоразнообразието и влажните зони. С типичен иновативен похват лекторите проведоха обученията на гостите - "супергерои" в опазване на влажните зони и околната среда, като увлекателно разказаха на участниците за значението на влажните зони и биоразнообразието.

Децата от екоклуб "Капитан Планета" към ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" представиха проект на игра - мобилно приложение за мигриращи птици, което разработват съвместно с Фондация "Виа Понтика" и Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм "Вая". Похватът, в който деца презентират на деца може да бъде определен като изключително успешен от гледна точка на достъпност и стимулираща конкуренция.

Изложбата от произведения на младите творци, създадени за конкурса за комикси с екологична насоченост прeдизвика голям интерес и одобрение. Специално жури в състав художникът и историк Митко Иванов и експертът от РИОСВ Милена Ярмова имаше нелеката задача да  отличи най-добрите произведения. Освен предвидените награди за първите три места осигурени от Фондация "Виа Понтика", главен експерт Милена Ярмова от РИОСВ Бургас и доц. д-р Светла Далакчиева от Природонаучен музей-Бургас също изявиха желание да отличат няколко творби с нестандартни награди. Двата колектива, които представиха електронен и акварелен комикс ще имат възможност да прекарат един ден на работа в съответните институции, за да се запознаят с работата на експертите и сами ще оценят, че Супергероите в опазване на влажните зони и околната среда никак не са само на хартия.

Трябва да се отбележи също участието, всеотдайността, радостта и енергията на директорите, учителите, социални работници и доброволците, които прегърнаха идеята и вдъхновиха децата да творят и да предизвикват с нестандартни герои, диалози и решения за съхранение на природните ресурси.

Тъй като конкурсът се радва на изключително голям интерес, всички получени творби ще бъдат изложени в рамките на седмица в кръглата зала на Експо център "Флора Бургас". Всички граждани и гости на града са добре дошли да разгледат и да продължат инициативата за опазване на процъфтяващия живот във влажните зони на Бургаски регион с последващи идеи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: