Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Млади лекари от Бургас прегледаха безплатно жителите на с.Дебелт
Автор: Екип Burgas24.bg 15:51 / 16.12.2023Коментари (0)1110
©
За десети пореден път млади лекари от Бургас проведоха безплатни профилактични прегледи за жителите на отдалечените населени места в областта. Дейностите са част от проекта "Лекар на село“. Този път кампанията се проведе в с. Дебелт, община Средец.

Инициативата е на  Сдружение “Млади лекари" – Бургас и Фондация "Практикум“. Студенти от специалност “Медицина" в университет "Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха активно и подпомогнаха работния процес.

"Превенцията на социално значимите заболявания е изключително важна – профилактиката спасява животи. Ранната профилактика е превенция на късни усложнения. За съжаление у нас е прието да се мисли, че профилактиката е излишна, защото на лекар се ходи само когато имаш симптоми – в останалото време си здрав“, казва за БНР кардиологът д-р Диян Господинов, едно от новите лица в Общинския съвет на Бургас, част от групата на ГЕРБ.

Той подчертава, че подобни кампании са винаги навременни и необходими, тъй като за хората в отдалечените квартали и селските райони е по-трудно да достигнат до качествена лекарска помощ. Много често такива пациенти не могат да си позволят профилактични прегледи при медицински специалисти и общопрактикуващи лекари.

Само в рамките на днешния ден в с. Дебелт бяха извършени над 30 профилактични прегледа. Очаква се до края на месеца те да достигнат до 80.

Безплатните консултации бяха извършени от: д-р Стамен Пишев, председател на Сдружение “Млади лекари" – Бургас; д-р Диян Господинов, изпълнителен директор на Сдружение “Млади лекари" – Бургас; д-р Иван Власов - пулмолог; д-р Весела Александрова – педиатър; Гергана Ангелова – лекарски асистент и член на Съвета на Фондация “Практикум".

Сред доброволците, които подпомогнаха инициативата, бяха студентите Златомира Попова, Георги Градев и Цветелина Живовечка.

В духа на предстоящите коледни празници, освен безплатните прегледи жителите на с. Дебелт получиха и много подаръци, сред които топъл шал за студените зимни дни.

Предстои селото да получи и още ценни подаръци - пулсоксиметър и апарат за измерване на кръвно налягане, които да бъдат използвани от жителите на Дебелт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Европейски избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: