Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Много нови филми снимат в Бургас
Автор: ИА Фокус 16:24 / 27.04.2023Коментари (0)2521
Нови филми ще бъдат снимани в Бургас през следващите месеци, предаде репортер на "Фокус". Днес в Дома на писателя се проведе заседанието на Комисията по оценка на Фонд "Култура" към Общината по Направление 5 – "Подпомагане заснемането на филми и ТВ сериали на територията на община Бургас". Представени бяха общо 5 проекта - 4 пълнометражни филма и 1 късометражен, които имат възможност да получат финансова подрепа от Общината. 

Всички те - изцяло или частично, ще бъдат снимани на територията на Бургас. 

Първият се нарича "Жени извън употреба" и е трагикомедия. Екипът на филма е този на "Петя на моята Петя". "Проектът е писан за Бургас и снимките ще бъдат изцяло в града. Бургас и морето правят процеса изключително различен. Градът няма да бъде само фон, а ще бъде герой в прожекцията. Историята е за 4 жени, които се намират в различен период от живота си и всяка една е изправена пред морален избор. Въпреки трудностите обаче, те в крайна сметка ще изберат надеждата", обясни Надежда Косева, която представи филма пред комисията. Режисьор е Александър Косев, а сценарист - Нели Димитрова. Ролите са поверени на Али Костова, Албена Павлова, Юлиян Вергов, Рашко Младенов, Анета Сотирова, Явор Борисов и Елена Атанасова. 

Вторият филм, който кандидатства, се нарича "Без криле" и е биографичен.  Разказва истинската история на параолимпиеца Михаил Христов. На 14 години при злополука той губи двете си ръце. Въпреки трудностите обаче, става състезател на дълъг скок и печели както европейски, така и световен медал. Впоследствие спира да се състезава, започва да прави протези и да ги дарява. 

"Това е вдъхновяващ филм за силата на човешкия дух и за силата да преодолееш себе си. Това не е просто филм за хората в неравностойно положение, а за всеки, който в някакъв момент от живота си се е чувствал аутсайдер", обясни режисьорът Ники Илиев.

Сред актьорите, които ще участват, са Наум Шопов, Параскева Джукелова и Башар Рахал. "Това е първият биографичен филм, който се прави в България за истински герой. Идеята да е представим такъв, който да вдъхновява. Ще има сцени в София, Плевен, Дубай, но искаме да снимаме и в Бургас", добави продуцентът Башар Рахал. Предвижда се премиерата да е през февруари или март догодина. 

Третата лента, която беше представена, носи заглавието "Разлом". Режисьор е Георги Дюлгеров. "Филмът е посветен на горяните, а темата е за прошката. Освен на няколко места в страната, идеята е да се снима и в Бургас - на ул. "Фердинандова", както и в странджнското село Бръшлян. Действието се развива през 50-те и 60-те години на миналия век. Ще участват и бургаски актьори", заяви Поли Ангелова. 

"Кармични връзки" е работното заглавие на четвъртия филм, който беше представен. "Това е комедия, но въпреки това ще пресъздаде една доста сериозна тема - неспособността на хората да създават дълбоки интимни връзки и здрави семейства. Смятам, че това е съвременен проблем, който реших да пресъздам през комедията, защото мисля, че е по-лесно зрителят да се идентифицира с нещо, което не е осъдено", обясни Саня Борисова, която е режисьор и един от продуцентите. Премиерата се очаква да бъде през февруари догодина. 

Късометражният филм, който кандидатства за финансиране, се казва "Приятелството - смисъл и спасение". Той беше представен от Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". 

Кои от тези филми ще бъдат одобрени за финансова подрепа ще стане ясно до 5 май.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: