Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Много сигнали за миризма на нефтопродукти в Бургас! Вижте какво устави проверката на РИОСВ!
Автор: Георги Кирилов 11:50 / 26.06.2019Коментари (2)1841
© Burgas24.bg
Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас извършиха извънредни проверки във връзка с постъпили сигнали на жители на Бургас в периода 21-24.06.2019 за миризма на нефтопродукти и пропан бутан.

Най-голям е броят на сигналите, постъпили от района на централна градска част, комплекс "Лазур“, Централен плаж Бургас и Морска градина. Предвид преобладаващата посока на вятъра в момента на получаване на сигналите са проверени пристанищните оператори "БМФ Порт Бургас“ АД и "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД – Пристанищен терминал (ПТ) "Росенец“.

Миризмата е усетена за кратък период, което потвърждават и последващите разговори с подалите сигнали.

При проверките на място от операторите е изискана справка за посочения период за акостирали кораби под обработка и видове товари. Установено е, че на пристанищен терминал "Бургас Изток 2“ обработваните товари са газьол и пропан бутан. По време на обработката на товарите няма настъпили аварийни ситуации. От системите за мониторинг и оповестяване не са регистрирани изпускания на атмосфера. Товарите са обработени съгласно утвърдени технологични документи (технологични карти, инструкции за безопасност, авариен план).

На ПТ “Росенец“ при извършване на товаро-разтоварни дейности не са констатирани пропуски по технологичната схема. Танкери с нефт, котелно гориво и гориво за дизелови двигатели са обработвани в периода 20-22.06.2019 г. Инсталациите на основна площадка на "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД са в нормален технологичен режим.

РИОСВ е изискала от "Морска администрация“ - Бургас като компетентен орган, осъществяващ контрол по предотвратяване замърсяването на морската среда и въздуха от кораби, да извърши огледи на морската акватория. Резултатите от проверките ще станат ясни след приключването им.

При извършените допълнителни обходи в местата на подаване на сигналите е констатирано извършване на текущи ремонти на уличната мрежа, както и ремонт на бул. "Димитър Димов" в участъка от кръгово кръстовище с ул. "Транспортна" до кръстовище с ул. "Димитър Аврамов", свързани с фрезоване на стария асфалт и машинно полагане на нов, открити камиони с асфалтови смеси, които при наличните високи температури (над 300С ) са възможен източник на емисии.

Не са отчетени превишения на контролираните замърсители - серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, стирен, толуен, ксилен, бензен от най-близко разположената автоматична станция за контрол качеството на въздуха - диференциалната оптична система "OPSIS" в комплекс "Лазур“. Превишения не са регистрирани и от Автоматична измервателна станция (АИС) в комплекс "Меден Рудник“ и кв. "Долно Езерово“, част от националната система за мониторинг на въздуха.

С цел осъществяване на засилен ежедневен контрол от страна на инспекцията от пристанищните оператори е изискано представяне на ежедневен доклад за извършваните товаро-разтоварни дейности. При необходимост ще бъдат извършвани проверки на място.

 РИОСВ - Бургас е в готовност да извърши допълнителни проверки при регистриране на сигнали. По разпореждане на директора на РИОСВ - Бургас съвместно с Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) - София ще бъдат извършени измервания с преносим апарат и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще се информира незабавно населението и съответните контролни органи.

За периода 21-24 юни в РИОСВ - Бургас са постъпили 13 сигнала за миризми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.06.2019 г.
0
 
 
РИОСВ ни взеха съвсем за балами!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: