Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мобилен рентген спасява живот в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас
Автор: Иван Сотиров 14:29 / 29.11.2021Коментари (0)1279
Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Тя беше купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и даде нови възможности на съдовите хирурзи. Благодарение на рентгеновия контрол в реално време, те вече могат да правят операции "2 в 1“. Тази иновативна техника е най-щадяща, защото в едно оперативно време и чрез един достъп може да се извърши едновременно операция на няколко съда и поставяне на стентове, разясни ръководителят на Клиниката по съдова хирургия проф. д-р Валентин Василев.

"С-рамото е дълго чакана придобивка и издига нашата клиника на много високо ниво. Малко отделения по съдова хирургия в страната могат да се похвалят с такава хибридна операционна. Вече можем до голяма степен да избегнем отворените големи операции, което е много добра новина за пациентите със съдови проблеми“, посочи той.

Голяма част от тези пациенти имат придружаващи заболявания, водещи до запушвания на съдовете – сърдечно-съдови заболявания, диабет. При някои прилагането на пълна упойка е противопоказано, а под контрола на мобилния рентген съдовите хирурзи могат да направят на практика всичко – чрез артериална пункция да се отстранят запушванията на съдовете, или да се поставят специални балонни катетри, които да ги разширят и така да възстановят кръвоснабдяването. На практика с едно влизане в операционната може да се работи по няколко съда, да се предотвратят тромбози, да се спасят важни органи.

Най-честите пациенти на отделението на диабетиците, посочва проф. Василев, чиято последна научна разработка е ""Периферна атеросклеротична болест при болните от захарен диабет“. Диабетът уврежда съдовете, води до гангрени, ампутации, а ранната намеса на съдовия хирург и новите възможности на Клиниката позволяват това да не се случи и краката да бъдат спасени. Вече има и пациенти, които получават тромбози и след прекаран Covid-19, затова консултацията със съдов хирург при тези пациенти, също е препоръчителна, допълва специалистът.

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е най-голямата в региона. Операциите не са спирали заради пандемията, защото тук се работи най-вече по спешност. Пациентите не бива да се връщат, защото рискът от гангрени и ампутации е реален. Екипът на клиниката е млад и амбициозен, състои се основно от лекари под 40 години , които вече са започнали и академична кариера като асистенти в Медицинския факултет и Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет "Проф. д-р Асен Златаров“. "Оптимист съм за бъдещето и за развитието на най-голямата болница, вярвам, че тя ще бъде наситена с качествени кадри и ще бъде болницата, в която с гордост и огромно доверие всеки ще влиза и ще поверява живота си в нашите ръце“, подчертава проф. Василев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: