Мобилно приложение атакува бургазлии с фейк новини, обяви се за спасител на нацията

Автор: Стиляна Божидарова
Коментари (1)
18:06 / 12.03.2018
4578
В последните месеци едно мобилно приложение за граждански сигнали буквално наводни социалните мрежи. Платформата обаче залива хората не с постигнати резултати и решени проблеми, а с патетични заглавия, които с нищо не се различават от т.нар. фейк новини. Информацията, която създателите на приложението натрапват на потребителите си е агресивна и меко казано подвеждаща. С нея вместо да помагат на гражданите и да улесняват комуникацията с институциите, самообявилите се за "спасители на нацията" целенасочено изтъкват себе си, приписвайки си несъществуващи заслуги и разводняват проблемите.

За да привлече вниманието на бургазлии, онлайн платформата стартира с откровени лъжи като "десетките отровени кучета и котки в Меден рудник". По-наивните може и да са се хванали на информацията, поднесена  без грам конкретика, без посочен район, без имена и дори без актуални снимки. Фактът, че нито една зоозащитна организация не обърна внимание на "анонимката" е показателен!

Последваха  редица гръмки заглавия: "След сигнал чрез еди-кое си приложение, ремонтираха 20 улици в Бургас". "Благодарение на същото приложение, репатрираха 50 изоставени автомобила"… За няма и три месеца създателите на онлайн платформата си присвоиха редица заслуги като предстоящия ремонт на Филхармонията, премахването на мистериозни "капани-убийци" , пускането на "важен светофар" и какво ли още не.

Връх на наглостта е твърдението, че безплодните напъни на анонимното приложение имат заслуга и за поредните глобички, наложени на "Лукойл" и "Кроношпан". Битката срещу замърсителите на въздуха в Бургас се води от години, периодично се организират протести, сезират се институции. Граждани, медии и организации обединяват усилията си в тази битка много преди някакви самозванци да решат да се бият в гърдите, че са отървали града от най-голямото му проклятие. Защото ако въпросните "спасители" познаваха поне малко проблемите на бургазлии, щяха да знаят, че подобни глобички често се налагат на "Лукойл" и "Кроношпан", но това е много малка, несъществена част от оборота им, и бургазлии са убедени, че санкциите са само прах в очите на хората и след тях всичко си остава постарому.

Каква е истинската цел на приложението, зад което стоят Плейбой-Риалити звезда и ай ти спец – тепърва ще става ясно. Двамата вече се похвалиха пред "Капитал", че са получили финансиране в размер на 10 млн. долара от американски инвестиционни фондове, но не посочват източника на финансиране, а всеки, който се занимава с инвестиционни проекти и развитието на стартъпи знае, че това е задължителен реквизит. Няма да е изненада, ако "10-те млн. долара" са поредната димка от създателите на платформата.

И тъй като те не са бургазлии и темите им със сигурност ще се изчерпят, което ще наложи да се изпари и самохвалството им, Burgas24.bg дава още няколко предложения за следващите месеци. Споменаваме проекти, които така или иначе ще започнат да се изпълняват. Авторите на платформата може да си припишат заслугите и за тях:

- Благодарение на… ремонтират бул."Струга"

- След публикация на… реконструират дома на Нефтохимика (Авторите на платформата трябва да знаят, че това е сградата, която се намира на площад Тройката. Там има концертна зала, провеждат се и заседанията на Общинския съвет. Важно място за Бургас!, б.р.)

- След сигнал на… обновяват стола "Младост"

- След публикация на… Пращат спасителите на Северния плаж (които според договора си трябва да са на плажната ивица най-късно на 1 юни)

Източник: Стиляна Божидарова

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).