Момичета от Бургас преминаха обучение по дигитално предприемачество

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
15:26 / 18.06.2019
1490
В периода 14 - 16 юни в Бизнес инкубатор - Бургас се проведе вторият уъркшоп от поредицата обучения по дигитални умения и предприемачество за момичета, подкрепени от Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Партньори на събитието са Община Бургас и Индустриален парк - Бургас.

Дигиталните и предприемаческите умения са широко търсени от бизнеса в Европа. Въпреки това, докладът на Европейската комисия за мониторинг на дигитално предприемачество показва, че повечето държави на Стария континент имат ниски нива по този показател, особено тези в средиземноморските и източноевропейски страни. Разликата между напредналите и изоставащите в нивото на дигитални познания се увеличава още повече, като се вземе предвид и полът на служителите - само 15 % от работещите в технологичния сектор в Европа са жени. Поради тази причина, EIT обедини усилията си с Джуниър Ачийвмънт - най-голямата нестопанска организация в Европа, която предоставя обучения по предприемачество на младите хора, за провеждането на повече от 20 обучения за общо над 600 момичета на възраст 12 - 18 години в България, Гърция, Литва, Румъния и Сърбия.

Според плана за действие на Европейската комисия за предприемачество 2020, всеки млад европеец трябва да има "поне един практически предприемачески опит, преди да напусне задължителното образование". Това е мисията, която мрежата JA също си поставя.

"Важно е обществото да осъзнае, че дигиталните умения сами по себе си не са достаъчни, необходимо е да бъдат поставени в контекст. Съчетани с предприемачески умения, те ще подкрепят младите хора да превърнат идеите си в реалност, при това с добавена стойност за обществото. Само така повишаването на дигиталната грамотност ще подкрепи истински целите, поставени от Европейския съюз", каза Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България.

Целта на уъркшопите е да вдъхнови младите момичета да започнат кариера в сферата на технологиите, предприемачеството и иновациите, като им предоставят необходимите знания, умения и мотивация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).