Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мъж от Пазарджик избра УМБАЛ Бургас за трудна и рядка операция
Автор: Екип Burgas24.bg 10:16 / 04.07.2022Коментари (0)4653
©
43-годишен мъж от Пазарджик избра ортопедията на УМБАЛ Бургас за извършването на рядка и трудна операция, която се прави в единици болници в страната. Водещи при избора били опитът на местните специалисти в прилагането на съвременни и модерни техники за операция на рамо и отзиви на пациенти, които са се лекували тук. Преди да дойде в Бургас, мъжът се е консултирал с лекари от София и Пловдив.

Пациентът страда от рядко заболяване на кръвта – хронична миелоидна левкeмия. Поддържащото лечение на заболяването има странични ефекти – отразява се върху кръвоснабдяването. Кръвта не достига до хрущялите на ставите, не успява да ги снабдява добре с хранителни вещества, причинява некроза и втвърдяване на хрущяла. Мъжът усеща болки и ограничение в движенията. "Усетих го внезапно – не мога да отворя вратата на колата, не мога да прегърна жена си, която седи на съседния стол, просто ръката ми не стига дотам", описва той. Търсенето на решение продължава около седем месеца, докато негов роднина не му препоръчва д-р Стоян Христов и ортопедията в УМБАЛ Бургас.

"Операцията е рядка, в страната годишно се правят не повече от 2-3, просто защото рядко се случва нещо подобно при млади пациенти. При операцията се използва т.нар. ресърфейсинг имплант, който възстановява ставата. Такъв е подходът при млади хора, защото стремежът при тях е да се запази по-голямата част от костта, а не да се сменя цялата става", обясни д-р Стоян Христов, дм, началник на отделението по ортопедия.

Случаят ще бъде описан и представен за научна публикация. В Югоизточна България подобна имплантация досега не се е правила. Операцията не е продължителна, но изисква опит и умения, както и специален инструментариум, който е пристигнал от чужбина.

Ортопедично отделение на УМБАЛ Бургас вече е утвърден център по хирургия на рамо. То е на трето място в страната по брой извършени операции със съвременната ривърс раменна ендопротеза, като първите две места заемат две софийски болници. Прилаганото модерно ендопротезиране на рамото  позволява ранно постигане на желания функционален резултат и удовлетвореност на пациентите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: