Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Мъж от бургаско село заплашил, че ще нахлуе в училище и ще избива деца
Автор: Екип Burgas24.bg 13:42 / 03.02.2023Коментари (0)1491
©
"Имаме средно по 5 случая на година, при които установяваме децa с тревожно поведение в TikTok, Facebook или други интернет приложения, които се държат неадекватно - планират да се самоубият или наранят. На практика ги спасяваме, като се свързваме веднага с тях и родителите им“. 

Това разказа пред "Телеграф“ шефът на отдел "Киберпрестъпност“ в ГДБОП Владимир Димитров. 

Самонараняване

"Имали сме и случаи, при които тийнейджъри се нараняват, показвайки се в интернет с цел да се самоизтъкнат. Мога да кажа, че поне по два пъти в годината се случват. При един от тях 15-годишно момиче обясни, че е в депресия, тъжно й е и планира да отиде на "по-добро място“. Веднага намерихме родителите и им казахме какво прави детето им в социалните мрежи и за какво предупреждава. Вече след това те се обърнаха към психолог“, разказа комисар Димитров. По думите му в такива ситуации трябва да се действа бързо, за да не се стигне до фатални последици. Намира се IP адресът на компютъра, от който пише детето, и се изпращат полицаи на място.

"Обикновено са момичета и момчета от проблемни семейства, някои са разведени, други са отглеждани от баби и дядовци, има и такива, в които се вижда дефицит на родителско внимание. Често до подобни методи на заплахи стигат и деца, които бягат от социални домове. Опитват чрез това самоизтъкване пред публика да покажат, че са различни. Като се намесим обаче, нещата се променят“, допълни киберполицай №1. 

Голи 

Другият хит, който в момента се шири в социалните мрежи, е непълнолетни да се снимат и да качват голи снимки. TikTok обаче има специален софтуер, който засича голи тела и директно блокира клиповете. "Много често получаваме т.нар. доклади от TikTok за подобни сцени. Наскоро имахме за две български момичета на 11 и 12 години, които се къпят голи в банята и се снимат, а после опитват да качат клипа. Филтрите ги блокират, ние получаваме информацията и пак опираме до родителите им“, разказа шефът на отдел "Киберпрестъпност“. 

Белезници

Освен да спасяват деца, които искат да се самоубиват, спецполицаите предотвратяват и много по-опасни ситуации с евентуални невинни жертви. Преди няколко месеца арестували мъж от бургаско село, който заплашил, че ще нахлуе в училище и ще избива деца.

"Има онлайн платформа за безплатна психологическа помощ. Обикновено го използват бивши военни в САЩ. Българинът споделил, че не се чувства добре психически, ще влезе някъде и ще нарани някого. Незабавно от Щатите ни изпратиха сигнал. Установихме го и го задържахме. Той призна и се разкая. Каза, че е бил нестабилен и затова го е казал“, разказа шефът на отдел "Киберпрестъпност“ в ГДБОП. По-късно се оказало, че мъжът работи в цех, но преди това е бил бачкатор в чужбина. Понаучил няколко думи на английски и открил платформата. Всяка година поне 2-3 нашенци пишат в сайта, сочат данните на антимафиотите. 

Кръв 

Най-кървавият случай обаче е от преди година. Мъж от софийско село се самоубил, докато излъчва на живо във Facebook. Гръмнал се в главата с пистолет. "Видеото е било рипортнато от негови приятели, които са го видели, след което е спряно. Стояло е активно около 20 минути. При такива случаи сме безсилни. После блокираме всякакъв достъп до подобни клипове“, допълни комисар Димитров. 

Скубят ги от Бенин и Мали: Българки горят с 10 хил. лв. в романтични измами 



Всяка седмица поне една българка става жертва на романтична измама. С този термин спецченгетата от отдел "Киберпрестъпност“ в ГДБОП наричат престъпленията с мними гаджета, които искат пари от жени в нета. По тази схема е измамена и 29-годишната Мария от Търново, която опита да се самоубие. 

Сред жертвите са основно жени около 60 г. и нагоре, но има и доста млади. Измамени до момента са учителки, чиновнички от държавни ведомства, дори бизнес дами.

"Винаги мъжът се представя за 10 години по-млад от набелязаната жена. Слага си хубава профилна снимка и се представя за американски военен с малко дете и починала жена. Обработването на жертвата става поне 3 седмици“, обясни комисар Владимир Димитров. След като спечели симпатиите на жената, казва, че ще дойде в България, ще доведе и 11-годишния си син. След това сюжетът е, че иска пари, докато му разблокират сметките. Обещава, че ще прати колет, но никога не го прави. Жертвата започва да праща пари в сметки в Португалия, Турция, Лондон, които през финансови мулета стигат до измамниците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: