НФСБ искат прекратяване на изграждането на подземния паркинг в центъра

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (11)
15:25 / 11.06.2012
2930
Предложение за прекратяване концесията за изграждането на подземния паркинг на площад " Св.Св Кирил и Методий" отправят в докладна съветниците от НФСБ. Заради изкопните работи в непосредствена близост до катедралната църква "Св.Св.Кирил и Методий" тя се напука и е сериозно застрашена от пропадане.

В момента се извършват укрепителни дейности и достъпът до сградата е забранен. Състоянието на 100 годишния храм е една от причините за входираната докладна записка. Другото основание според хората на Валери Симеонов е, че концесионерът не изпълнява условията на 30-годишния договор с общината.

"Договорът може да бъде прекратен с едномесечно писмено предизвестие от учредителя на концесия при промени в околните обекти, а именно пукнатините в четвъртия по големина катедрален храм в страната. Контрактът се прекратява и при неизпълнение на договора за повече от три месеца" обясни юристът Християн Митев.

Според него такова нарушение е налице. Първата копка е направена на 9 февруари 2011 г. За това време по договор е трябвало вече да има подземен паркинг, надземно благоустроено пространство, кътове за отдих, улично парково и фасадно осветление на църквата. Тези дейности не са извършени и на практика липсвал предмета на концесията, категорични са от Националния фронт за спасение на България.

Националистите в ОбС смятат, че единственият начин да се запази храма е да бъде възстановен площада в предишния му вид за сметка на концесионера "Глобал Техноложи къмпани "АД.

"Нашето становище е, че смисълът от изграждането на подземен паркинг на площада изчезна още през 2009 година. Въвеждането на синя зона доказа, че има възможност да се осигурят места за паркиране както за бургазлии, така и за гостите на града. Това доказва и фактът, че подземният паркинг на "Триа"-та е празен, същото е на Операта и на новия паркинг зад Трета поликлиника, който си е полупразен" обясни Валери Симеонов.

Съветниците от НФСБ заявиха, че ще входират и питане за отделени от общината средства в размер на 500 000 лв. за ремонт на църквата, за които не е имало санкция на местния парламент.

Източник: Дарик


Виж коментарите (11)

Още по темата (52):
27.04.2017 Радост за "Славейков": Изграждат над 200 безплатни паркоместа
18.04.2017 Изграждат нови паркоместа в Бургас
17.01.2017 Градят нови паркинги във "Възраждане", "Братя Миладинови" и "Лазур"?
29.01.2016 Планират нови места за паркиране в Бургас
07.07.2015 На ремонта на "Сливница" му се вижда края
29.06.2015 Пускат движението по целия бул. "Стефан Стамболов"
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).