Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
На 13 август очаквайте Панаир на солта, Рожден ден на резерват Атанасовско езеро и Годишни награди на биоразнообразието и климата‘22
Автор: Екип Burgas24.bg 14:08 / 09.08.2022Коментари (0)628
©
В горещите августовски дни графикът със събития е толкова натоварен, че екипът на Българска фондация Биоразнообразие реши да събере на едно място и по едно и също време любимите си празници – Панаира на солта и церемонията за Годишни награди на биоразнообразието и климата’22.

Панаирът на солта е събитие, което привлича интереса към морската сол и продукти, вдъхновени от Атанасовско езеро. Тази година акцент ще бъде "зелената сол“ – най-новият продукт от лагуната, за който може да научите и да опитате, ако посетите щандовете на Панаира. От какво се произвежда, защо е "сол без сол“, как така е толкова зелена са само част от въпросите на които ще получите отговор на соленото събитие.  

Ще има детски работилници, където главни действащи лица ще бъдат пеликана и фламингото. Ще има и една специална изненада, свързана с един от най-масовите видове птици, които живеят в езерото в момента.

Пътуващата изложба Карикатури на тема “Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, което се организира от Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде открита в 17.00 часа и ще гостува на "симБиотично“ до края на месеца.

На традиционния Базар на солта освен сол от езерото, шоколад с морска сол и козметика ще гостуват и различни артисти, със своите вдъхновяващи произведения – керамика, бижута, естествено багрен текстил, авторски картички. Само тук ще може да бъде открит сапунът с кауза "Пеликан“, вдъхновен от Атанасовско езеро, който освен че е розов на цвят има форма на "бохор“ със сол.

Вече повече от 20 години Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас и Българска фондация Биоразнообразие организират специален празник около 12 август, когато е излязла заповедта за обявяването на резервата през 1980 г. и тази година няма да направи изключение, а организаторите са подготвили голяма торта за рожденика.

В 18.30 часа ще започне церемонията на БФБ за връчването на Годишните награди за биоразнообразие и климат.  "Както обещахме миналата година, през 2022 наградите ще бъдат раздадени през лятото и на морето, за да избегнем всички затруднения на закрито. Идеята ни е да се поздравим и позабавляваме, заради всичко, което сме постигнали през отминалата Година на биоразнообразието, която отмерваме от 22 май 2021 до 22 май 2022. Не случайно сме поканили две страхотни групи да зарадват гостите – бургаската “Прегърнат облак“, които ще свирят между отделните категории и група "РЕВЮ“, които ще забият накрая. Не е случайно и мястото, което сме избрали – емблематичното Атанасовско езеро, което винаги е служило като модел за симбиозата между опазена природа и бизнес, свързан с ползването на природни ресурси, но днес също е изправено пред не една и две заплахи“ – споделят организаторите от БФБ.

От БФБ се надяват, че ще съберат многобройна публика от приятели на Атанасовско езеро и на българската природа, както и активисти и журналисти с активна роля в опазване на биоразнообразието и борбата с климатичните промени и ви очакват на 13.08.2022 г. (събота) от 16:00 часа. Автентичното солничарско влакче ще вози гостите около симБиотично - само и единствено в този празничен ден.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: