Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
На 8-10 септември ще се проведе фестивалът за съвременни изкуства "ВОДА"
Автор: Екип Burgas24.bg 12:09 / 11.08.2017Коментари (0)1092
©
На 8-10 септември в Бургас ще се проведе фестивалът за съвременни изкуства "ВОДА". Избраното място е уникално - празният по това време на годината басейн и останалите пространства в Младежки културен център.

Фестивалът се организира от Сдружение "Танц БГ" - Танцова компания "Дюн" и Младежки Културен Център, с подкрепата на Министерство на Културата. Той ще представи творби на автори от Латвия, Молдова, Южна Корея и България, в областите съвременен танц, видео арт, инсталация, музика.

От 8 до 10 септември зрителите ще могат да разгледат творбите във фестивалните пространства, като избират сами своя маршрут. Във всеки от трите дни ще бъдат представи по 2 представления в изпразнения басейн. Фестивалните пространства са специфични. Ще се използва не само основната част на басейна, но и разположените около него стрелбище, котелно помещение, сауна и други.

 

ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА

 

Във всички фестивални дни публиката ще има свободен достъп до пространствата на плувния басейн.

ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ

Инсталации, фотография и видео от бургаски автори: Мариана Сърбова & Филип Петков - Фил, Краси Марчев, Мария Алексиева, Владимир Палев, Мая Николова, Мария Съботинова, Танцова компания "Дюн", Йосиф Аструков /гост/и др.

 

8 Септември

18.00 ч. - Свободен достъп до фестивалните пространства

19.00 ч. - E.U.E.R.P.I. - музикален пърформанс на Мирян Колев

+ BULATMOL - Танцова ко-продукция на Компания "Дюн" /България/, Ilze Zirina /Latvia/ и Компания "Voices" /Moldova/

Мирян Колев е музикант, работещ в сферата на експерименталната, електроакустичната и импровизационна музика. Със соловия му ембиънт проект - E.U.E.R.P.I., участва в множество фестивали в България, Норвегия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия и Словакия. Представя музиката като експресия, предадена в максимално чист вид. Използва китара, софтуерни ефекти, както и нетрадиционни музикални инструменти.

BULATMOL обединява артистичните търсения на танцьори и приятели от три държави - BUL, LAT и MOL. Участниците споделят своя танцов опит в продължение на почти 20 години като съ-автори в различни импровизационни представления и хореографии. Спектакълът е създаден специално за фестивала "ВОДА".

Времетраене: 50 мин.

21.00 ч. - ГОЛЕМ - движенчески пърформанс

Идея и режисура: Анна Данкова, Сценография: Станимир Генов, Звук: trohi костюми: Леда Екимова с драматургичноto съдействие на ghostdog.

Участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

Спектакълът изследва консумацията като глобална епидемия, като безумна цeнтрофуга от ресурс - продукт - боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. Проектът аскетично избира простото рутинно действие на дъвченето на дъвка за единствено средство за своето театрално изследване. "Голем" изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла "пустота - консумиране - замърсяване" в контекста на древния еврейски мит за героя Голем

Времетраене: 60 мин.

 

9 Септември

18.00 ч. - Свободен достъп до фестивалните пространства

+ МОКРИ ЗВУЦИ - Концерт на Александър Евтимов - ШАМАНЧЕТО

Авторска музика, създадена специално за фестивала ВОДА от един от двигателите на Софийската Ъндърграунд сцена - Шаманчето. Съчетание на акустични и електронни инструменти вдъхновени от водата като състояние.

Александър Евтимов-Шаманчето е музикант и терапевт, агент на промяната. Фронтмен на група "Попара". Интересите му са в областта на изкуството на момента, театрална, музикална и др. вид импровизация. Основател на лейбъл за съвременна музика и визуални изкуства «Биг-банда».

 

19.00 ч.- МЕЙНСТРИЙМ - танцов спектакъл

Концепция и хореография: Марион Дърова

Музика: Иван Шопов COOH / BALKANSKY / IVAN SHOPOV

Визуална среда: Полина Стоянова

Участват: Борис Георгиев, Христо Ушев, Ина Гергинова

Фотограф: Марица Колчева

"Мейнстрийм" се занимава с трудно уловимото, задкулисно обсебване на човека от инерцията, в която попада животът му. Ние сме изначално изгубени, инертни, попаднали във водовъртежа и пяната на постоянно явяващото ни се безсмислие. Къде е тоталността на нашето съществуване, къде е истинското, неподменено откровение?! Понякога се появява за миг и изчезва, оставя ни пак жадни и незнаещи...

Проектът се реализира като част отпроекта Три3ависим / Tri3avisim 2016 и в рамките на резидентската програма на Център за съвременен танц Derida Dance Center.

Времетраене: 50 мин.

 

21.00 ч.- ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА - Спектакъл на Б brain С store П project - склад за креативни концепции

Идея и реализация: Вили Прагер (България/ Германия) в сътрудничество с Ива Свещарова; Изпълнение: Ива Свещарова, Галина Борисова, Вили Прагер; музика: Емилиян Гацов-Елби; драматургичен консултант: Ангелина Георгиева; консултант: Галина Борисова

 

"Денят на победата" изследва образа на "революцията" като сценично събитие. Възможни ли са все още революции днес, когато тяхната театралност изглежда е станала водеща и ги превръща в "спектакъл"?

Представлението е носител на наградата на публиката Jardin d'Europe от Международния фестивал за съвременен танц ImPulstanz-Vienna.

Продукция на Tanztage / SOPHIENSÆLE, HZT Berlin и Гьоте-институт в България. Времетраене: 60 мин.

 

10 Септември

18.00 ч. - Свободен достъп до фестивалните пространства

18.30 ч.- НЕВЪЗМОЖНОСТ В НАЙ-ЧИСТ ВИД /ФРАГМЕНТ/ - танцов спектакъл на Театър Атом, София

Хореограф: Стефания Георгиева

Танц: Калина Георгиева, Стефания Георгиева

Музика: Константин Кучев

Контрабас: Добромир Кисьов

"Невъзможност в най-чист вид | Фрагменти в движение" е работа, която изследва невъзможността като форма на надежда, копнеж, желание и същевременно като слабост, уязвимост, деструктивност, безсилие, неосъществимост. Фрагментите съществуват в безвремие, в непрекъснато усещане за дежа вю. Телата на танцьорите се свързват в конструкции, търсят идентичност, изграждат перспективи и рисуват пространството.

Времетраене: 15 - 20 мин.

19.00 ч.- NONAME/БЕЗ ИМЕ - танцово соло на Jung In Lee /Южна Корея/

Хореография и танц : Jung In Lee в сътрудничество с : Goya Choi, Eun Hye Yang

Фотограф : Ivan Alexander Kjutev

С подкрепата на : Нощ на музеите в Пловдив, КЪЩА Creative Hub, АТОМ хореографски серии

 

Whichever this turned out to be

I have to live through this life.

I cannot return it for a new one.

 

Even if that seems odd enough,

even distorted,

it is me, a way to exist in conveyance

 

 

Времетраене: 15 мин.

19.30 ч.- INTIMACIES / БЛИЗОСТ - танцов спектакъл на Александра Сошникова и Сергей Головнеа, Компания "Voices/Молдова/

Концепция и хореография: Steven Batts, Сев. Ирландия

Музика: Daniel Weaver, Англия

Костюми: Татьяна Попеску, Молдова

Продукцията е в сътрудничество с: Echo Echo Dance Theatre Company (Сев.Ирландия) и група за съвременен танц "Voices" (ADDM, Moldova)

Спектакълът съчетава хореография и структурирана импровизация в поетиката на ежедневното движение. Хореографията е изградена върху детайлно проучване на движения, обикновено възприемани като даденост.

Александра Сошникова и Сергей Головнея са пионери на съвременния танц в Молдова. Работят заедно от 1997 год. като прокарват път за изкуството на Контактната импровизация и Съвременния танц не само в Молдова, но и в съседните за нея държави.

Времетраене: 50 мин.

21.00 ч. - НЕОН -бурлеск пърформанс на Колектив ГАРАЖ, София

Хореография, драматургия, изпълнение: Ирена Цветанова, Александар Георгиев - Аце и Жана Пенчева.

Музика: Емилиян Гацов - Елби

Художник: Ралица Тонева

 

НЕОН е продукт от колективното авторство между Александар Георгиев - Аце, Жана Пенчева и Ирена Цветанова, които генерират и артикулират хореографска материя около тематиката на протеста, Бурлескa и техните функции в обществото. Неон предлага на всички вас, една гледна точка към тялото и вакумирането му в полето на празнуване.

 

Проект НЕОН е финансиран от Столична програма "Култура" за 2015, и Програма за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015. НЕОН е част от резидентската програма на Derida Dance Center.

Времетраене : 60 мин.

И ОЩЕ:

ТАНЦОВ УЪРКШОП от 4 до 11 Септември, с преподаватели: Ilze Zirina /Latvia/, Александра Сошникова и Сергей Головнеа /Молдова/, Йоана Йоданова - Сойка /Бългапия/, Ина Гергинова /България/, Стефания Георгиева /Театър Атом, България/, Jung In Lee /Южна Корея/, Христо Андонов - Черния /България/

 

Фестивал за съвременни изкуства "ВОДА" се организира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Младежки Културен Център, Община Бургас, Инициатива "Бургас на младите" ... и с подкрепата на ОП "Спортни имоти", Сърф магазин Бургас, Art Guesthouse Vintage Бургас, Графично студио "Goonys".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: