Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
На "Пътуване във времето" кани бургаската опера в неделя
Автор: Екип Burgas24.bg 13:18 / 14.05.2021Коментари (0)828
©
Първият от поредицата концертни прояви, които представят най-характерното историческото време, претворено в музикалното изкуство, както и запознаване с основните насоки на философията и културните канони за съответната епоха, е "Пътуване във времето“ – на 16-и май, от 19 часа, в залата на Бургаската опера.

Двете оперни певици – Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и пианистката Мира Искърова споделят своето нетърпение да подарят моменти на съприкосновение с изкуството на барока на бургаската публика, както и на гостите на града, в днешните противоречиви, трудни, но и интересни времена:

"Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти "Пътуване във времето“.Първо на 16-и май ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел.  Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова  – млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера  – Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера  – Бургас. Нейният репертоарът включва: "Дон Кихот", "Лебедово езеро", "Жизел", "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и др. Само музиката има власт да ни пренесе за секунда, където си поискаме, елате с нас на пътешествие в епохата на Барока, ще открием много красота!“, разказва за атрактивния проект сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

"Този концерт ни отнася в епохата на Барока, като ни разхожда из най- красивите кътчета на музиката от този стил  –  мечтателност и приказност, вплетена в полифонична сплав, допълнени от вълшебна мултимедия и танц  –  ето в какво може да участвате.“, допълня естетичната визия за концерта сопраното Нона Кръстникова.

"Срещата с този музикален проект за мен е особено лична. Не зная, дали ще успеем да погледнем достатъчно отблизо музиката на Барока, но се надявам да имаме щастието – и ние, и публиката на Бургаска опера  –  да бъдем достатъчно искрено в нея. Мисля, че на 16-и май ще се срещнем с една много емоционална и честна интерпретация на някои от най-впечатляващите барокови арии и дуети. С искрено вълнение каня почитателите на оперното изкуство, а и не само тях  –  на този по-специален концерт“, повдига емоционалния градус преди концерта пианистката Мира Искърова, с която Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова имат вече солиден брой съвместни камерни изяви. Mира Искърова е известна сред филмовите и театралните среди като композитор на музиката към редица успешни театрални постановки и филмови заглавия.

Билети за концерта "Пътуване във времето“ можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: