Националната художествена академия поема Графичната база

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:37 / 14.04.2021
1065
Национална художествена академия ще получи от Община Бургас за безвъзмездно стопанисване за 10 години сградата на Графичната база в Морската градина на Бургас, реши Общинския съвет на Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg

Помещенията, ползвани до този момент от дружеството на художниците, са с обща полезна площ от 161,57 кв.м и включват пет стаи, склад, сервизни помещения и коридор.    

Общинският съветник от ДБГ Стоян Грозев зададе няколко важни въпроса, свързани с предоставяне на помещенията. "10 години безвъзмездно ползване е достатъчно дълъг период. Материалната база е амортизирана и доста остаряла, необходим е  ремонт, за да придобие вида, който трябва да има, за да се превърне в Младежки център на изкуствата. За чия сметка ще се извърши това и от къде ще идват средствата за поддръжка през следващите 10 години при положение, че ще бъде предоставена безвъзмездно? Кой ще погасява всички текущ разходи?", бяха част от въпросите на Грозев.

От Общинска администрация уточниха, че  режийните разноски ще са за сметка на ползвателите. А целта на предоставянето на Графична база е тя да продължи да има своя живот.  "Ангажимент на НХА е освен да осигури стопанисването на обекта, а и да търси възможности за нейното развитие чрез финансиране от различни източници и най-вече за осигуряването на хора, които са свързани с изкуството, които да могат да работят със съответната техника.  За нас е важно Графична база да бъде съхранена.  В момента се работи над това да бъдат поставени още 2 преси за отпечатване на графики, има план с помощта на спонсори да се изгради керамична пещ.   Академията поема ангажимент да осигурят специалисти, които да работят там", каза зам.-кметът Саватева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Облачно време по морето днес
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Тази информация е важна за всички 2200 абитуриенти, които ще изпр...
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).