Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 100 ученици, студенти и деца посетиха Съдебната палата в Бургас в Деня на отворените врати
Автор: Иван Сотиров 16:55 / 11.04.2019Коментари (0)1804
Близо 100 ученици, студенти и деца в неравностойно положение посетиха Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас, за да се включат в традиционния  "Ден на отворените врати“, който магистратурите ежегодно организират.

Проявите започнаха в 10.00 часа, когато повече от 70 студенти от 3 и 5 курс, изучаващи специалността "Право“ в БСУ и ученици от 11-и клас на профилирана гимназия за романски езици "Г.С.Раковски“ и Търговската гимназия в Бургас посетиха Съдебната плата, за да се запознаят от близо с работата на прокурорите. Те бяха посрещнати от говорителя на Окръжна прокуратура – Бургас Елгина Чалъмова, която ги въведе в начините на деловодно  обработване на информацията по дела и преписки, които ежедневно постъпват в Окръжната прокуратура. Учениците и студентите имаха възможност лично да влязат в деловодства и непосредствено да се докоснат до работата в тях. Малко по-късно те бяха приети в кабинета на Административния ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас  Георги Чинев, който им разказа за броя и структурата  на прокуратурите в Бургаския съдебен район, акцентира върху спецификата му, тъй като територията, която той обхваща съдържа в себе си сухопътна, морска и въздушна граница. Именно тази специфика предполага и изключително разнообразен брой на видовете престъпни деяния. Наред с това през летния сезон територията, която съдебният район обхваща, става втората по брой на населението в страната, поради наличието на туристическия поток, който е концентриран най-вече в Слънчев бряг.

Чинев разкри, че прокурорската работа няма нищо общо с представената във филмите. Посочи, че тя е свързана с много лишения най-вече в личен план. Даде пример с дела, които са с големина от по 100 тома, които трябва да бъдат изчетени в цялост, а след това прокурорът трябва да се произнесе с мотивиран акт, който да е законово издържан, но и не по-късно от едномесечния законоустановен срок. Той добави, че въпреки всички трудности бургаските прокурори са най-добри в страната по редица показатели, един от които е произнасянето им в срок. Прокурор Чинев съобщи още, че само през 2018 г. прокурорите от съдебен район Бургас са внесли в съд над 2000 дела, като оправданите лица по тях са едва малко над 1 %, а върнатите дела са малко над 2 %. Тези показатели демонстрират нагледно качеството на прокурорската работа.

Демонстрираният интерес от учениците намери израз и в задаването на въпроси. Те се интересуваха кое го е мотивирало да стане прокурор и кои са най-тежките дела, по които работи.

Прокурор Чинев отговори, че винаги е искал да бъде прокурор и много обича работата си. А вдъхновение е получил от филмите и телевизионните сериали, представяли прокурора и работата му в отлична светлина. Като най-сложни за работа дела той посочи тези по данъчните престъпления и делата с предмет компютърни престъпления.

Студентите пък се интересуваха за начините, по които се оценява работата на прокурора. След като получиха отговор на въпросите си учениците и студентите се насочиха към Апелативна прокуратура – Бургас, където бяха посрещнати от Йовита Григорова, която е говорител и зам. – административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас. Тя заведе учениците в съдебна зала, където нагледно демонстрира къде заемат места всички участници в съдебния процес. Прокурор Григорова посочи, че Апелативна прокуратура – Бургас е една от само шестте апелативни прокуратури в страната. Тя разясни на гостите различните кодекси, по които се води съдебния процес. Именно прегледа на Наказателния кодекс предизвика най-сериозен интерес сред учениците, като те попитаха дали е необходимо той да бъде научаван наизуст. Григорова разкри, че това не е необходимо, но е изключително важно той да бъде прилаган коректно и ефективно.

След получените отговори бе дадена възможност за снимки в съдебната зала, а след това гостите разгледаха и деловодството на Апелативната прокуратура. Веднага след това те бяха приети от административния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас Любомир Петров. Той запозна учениците и студентите с броя на прокурорите, които работят в Апелативната прокуратура. Акцентира върху техния опит и нагледно показа как изглежда едно дело като обем от документация. Последваха поредица от въпроси, които бяха свързани с най-тежките дела, по които Петров е работил в кариерата си. Прокурорът отговори, че се е явявал по редица случаи на извършени убийства, а по дела, по които се е явявал са били реализирани 7 присъди с доживотен затвор. Само по едно от делата съдът е произнесъл три доживотни присъди.

По традиция в края на гостуването бе предоставена възможност на гостите да се снимат с прокурорски тоги, да се снимат с Петров, както и седнали зад неговото бюро.

В Районна прокуратура – Бургас пък, гостуваха деца в неравностойно положение на възраст от 4 до 16 години. Те бяха приети от Административния ръководител на магистратурата Иван Кирков и неговия заместник Димитър Георгиев. Децата бяха от Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания "Ронкали“ и Дневен център за социална рехабилитация и интеграция – Бургас. Те бяха придружени от своите възпитатели. Пред гостите прокурор Кирков очерта функциите на прокурора в съдебния процес и посочи, че той настоява пред съда обвиняемите лица да бъдат наказвани. По-късно децата разгледаха прокурорските кабинети, а след това посетиха съдебна зала. Там им бе демонстриран импровизиран съдебен процес, по който подсъдимият бе извършил кражба на бонбони. В ролята на съдия влезе говорителят на Районна прокуратура – Бургас Керка Дюлгерска, прокурор бе държаният обвинител Светлана Божкова, а ролята на подсъдим изигра прокурор Галя Георгиева. Така прокурорите демонстрираха нагледно как протича едно съдебно заседание. 

След приключването му, децата получиха почерпка в сладкарница, която бе осигурена със средства на прокурорите от Районна прокуратура – Бургас. Прокурорите Кирков и Георгиев пък получиха за спомен ръчно изработени от децата сувенири.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: