Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 20 четци потопиха Бургас в света на писаното слово в "Нощта на литературата“
Автор: Екип Burgas24.bg 16:28 / 08.10.2020Коментари (0)1083
©
Талантливата поетеса Яна Вълчева, журналистът Слави Томов, художничката и преподавател Таня Стоянова, актьорът Стоян Памуков и ученици от Немската езикова гимназия потопиха четящите бургазлии в света на съвременна европейска литература. Мащабното четене от над 20 четци на различни възрасти и професии се случи по повод "Нощта на литературата", която България отбелязва за девета поредна година. Местата за четене бяха Новият клуб "Модерен театър", галерия "Георги Баев" и РБ "Пейо Яворов". По време на четенето в клуб "Модерен театър" към инициативата се присъединиха още писателката и общественик Елка Стоянова и писателят Николай Фенерски.

"Нощта на литературата" зае важно място в културния календар на Община Бургас и се превърна в неразделна част от него. Всяка година се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности - актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти и др. Както и в предишните издания, многообразието от чуждестранни заглавия е голямо.

Проектът е иницииран и се организира от чешките центрове от 2006 г. и постепенно към него се включват градове от различни държави. България става част от международната "Нощ на литературата" през 2012 година благодарение на Чешкия център в София.

Главни организатори на събитието са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация "Детски книги".

Организатор на "Нощ на литературата "в Бургас е Община Бургас в партньорство с РБ "Пейо Яворов".

Успешната комбинация от необичайните за четене места, приятното представяне на откъсите и самия литературен текст предлага незабравимо културно изживяване и възможност да се запознаете с творчеството на съвременни европейски автори. Събитието показа колко е важно многоезичието и колко голяма е ролята на преводачите и на издателите.

Медийни партньори са: Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, "Въпреки.com", "ЛИРА.БГ", "Литературен клуб", "Диаскоп" и NewsArt.

Основни партньори на Нощта на литературата 2020 са: Чешкият център, Австрийското посолство, Посолството на Белгия, Британският съвет, Гьоте-институт, Датското посолство, Представителството на Европейската комисия в България, Посолството на Ирландия, Институт Сервантес, Италианският културен институт, Полският институт, Институт Камойш, Културно-информационният център на Република Северна Македония, Посолството на Република Словения, Унгарският културен институт, Френският институт в България, Посолството на Конфедерация Швейцария, Посолството на Швеция, фондация "Детски книги".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: