Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 200 души се включиха в дискусия за фалшивите новини в Бургас
Автор: Иван Сотиров 17:37 / 20.05.2019Коментари (0)3832
© Burgas24.bg
Над 200 души се включиха в дискусията "Фалшиви новини и ценности на цифровото общество“, което се състоя в препълнената зала на Флората  в Бургас. Модератор на форума бе бургаският кандидат за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Борбата с фалшивите новини в последните месеци може би става по-актуална и по-нужда. Обемът на информация, която се транслира през глобалната мрежа е толкова голяма, че не можем да си представим живота без интернет. Ако през 1992 година, за един ден през мрежата се е транслирала информация от 100 ГБ, то през 2016-а само за секунда е  преминавала информация за 26 800 ГБ.  Количеството информация ни притиска и ни прави зависими от глобалните мрежи. Анализаторите твърдят, че от 10 новини, 6 механично се споделят, без да се прочита съдържанието, а само заглавието. Така хората неволно стават дистрибутори на дезинформация", каза при откриване на форума кметът на Бургас Димитър Николов, който сподели, че е ставал жертва на фалшиви новини.  

"Провеждаме тази дискусия в Бургас, защото той е градът, който само преди два дни беше обявен за най-бързо развиващ се при раздаването на годишните награди от Българската асоциация по аутосорсинг и Българската асоциация на софтуерните компании. В категория за най-успешно сътрудничество между образованието и бизнеса победител е Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Въпросът, пред който сме изправени днес, е как да запазим чистотата на информационната среда. Как да разпознаваме фалшивите новини и да се борим срещу това явление? Аз съм човек, който обичайно говори за чистата и здравословна околна среда и бургазлии имат висока чувствителност по темата. Но те са и хора, които точно и ясно преценят коя информация е вярна и коя не", каза бургаският кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Ивелина Василева .

"Темата за фалшивите новини не съществуваше и не бе на дневен ред, когато поех поста еврокомисар по цифрова икономика и общество. Пътят през последните две години бе беше лесен, защото ЕС нямаше дефиниция за фалшивите новини. Има две "червени линии“, които никога няма пресечем – свободата на словото и правото на достъп до информация. Няма рецепта "чудо" за справяне с дезинформацията. Не всички фалшиви новини са незаконни и това поражда "сиви зони“, към които трябва да сме внимателни. Началото бе поставено със създаване на Експертна група на високо равнище, които в рамките на 7 седмици успяха да представят доклад, публикуван през април 2018 г. , в който за първи път разполагаме с данни на ниво ЕС откъде започваме, мащаби на проблемът и посока, която да поемем. Най-големият успех на доклада бе общата дефиниция на термина "фалшиви новини“ – когато има намерение за вреда“, споели пред събралите се Мария Габриел.

Мария Габриел посочи още, че 83% от гражданите на ЕС посочват дезинформацията като заплаха за демокрацията. Три са темите, по които фалшивите новини имат негативно влияние – здраве, околна среда и миграция. "Силата им е, че те докосват емоциите. Всеки може да допринесе обаче за справяне с проблема. Най-голяма отговорност трябва да носят платформите и социалните медии, защото те до голяма степен са разпространители на дезинформацията. Стартирахме инициатива в тази връзка – Google, Facebook, Twiter седнаха заедно с рекламодатели, журналисти, както и неправителствени организации и разработиха в рамките на 3 месеца Кодекс за борба с дезинформацията. Платформите трябва да покажат, че могат да носят отговорност съответстваща на нивото им влияние. Имаме резултати, но се изисква още много работа“, добави Габриел. Тя допълни, че сред поисканите от нея мерки са били и премахване на фалшиви профили и страници, които често разпространяват фалшиви новини, както и яснота по отношение на ботовете.

Повече вижте в нашето видео!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Свлачище в "Сарафово"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: