Над 200 кг отпадъци извадиха от морското дъно край Моста

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
13:19 / 01.11.2021
749
Над 200 кг. отпадъци, предимно автомобилни гуми, пластмаса и стъкло, извадиха от морското дъно край Моста професионални водолази от Сдружение "Приятели на морето“ по време на екоакция, инициирана от Община Бургас.

В нея се включиха и доброволци от 415-ти батальон за гражданско-военно сътрудничество от Каламазу, Мичиган.

Проявата бе посветена на Международния ден на морето и е част от проекта "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“, който се изпълнява в партньорство с Фондация "Шанс за децата и природата на България“, както и НПО "The Blue Army“, Исландия. Финансирането му е по Програма "Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021.

В акцията край Моста се включиха общо 12 професионални водолази, 2 доброволци и 4 американски военни. Въпреки дъждовното и студено време, акцията се реализира успешно.

Според мащабни проучвания само за последните 4 години с близо 20% е нараснал броят на морските обитатели, които са били застрашени или са пострадали от поглъщане на пластмаса или в неправомерно оплитане в мрежи.

С дейностите по проекта на Община Бургас "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“ се цели подобряване на екологичният статус на морските води в Бургаския залив и повишаване на обществената информираност, самосъзнание и отговорност на гражданите за намаляване и предотвратяване на морските отпадъци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).