Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 2750 ученици са прегледани по общинската програма за превенция на гръбначните изкривявания и затлъстяването
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 05.07.2022Коментари (0)835
©
Общо 2753 бургаски ученици на възраст от 7 до 14-годишна възраст са преминали безплатни профилактични прегледи през последните две години, откакто стартира програмата на Община Бургас за превенция и лечение на най-често срещаните в ученическа възраст заболявания – гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

Съгласие за включване в програмата са подали общо 3024 ученици, а профилактични прегледи до момента са извършени на 2753 деца. Резултатите показват, че от тях с гръбначни изкривявания са 277 ученици, със затлъстяване – 272, а с плоскостъпие са едва 5. От всички тях, 179 ученици вече са започнали лечебна физкултура, като 87 деца я провеждат в звено "Спортна медицина“ в ДКЦ II, а 92 в Центъра за подкрепа на личностното развитие.

Профилактичната програма на Община Бургас досега предвиждаше извършване на първичен преглед в съответното учебно заведение, като учениците, при които са забелязани нарушения в стойката или отклонения в теглото бяха насочвани към личните лекари, които ги изпращаха при специалист, който ги насочваше за лечебна физкултура.

За да улесни и ускори достъпа на нуждаещите се ученици до специалист и необходимата лечебна рехабилитация, Община Бургас реши да промени правилата на програмата по следния начин:

• Всеки ученик след преглед в учебното заведение, при който са регистрирани съмнение за гръбначно изкривяване или е с наднормено тегло ще получава специална бланка, в която медицинският специалист е отразил предварителната оценка на състоянието;

• Община Бургас вече сключи договор с ДКЦ II, звено "Спортна медицина“, за изпълнение дейностите по програмата;

• В случай, че личният лекар не може да издаде направление за специалисти с тази бланка, ученикът, заедно с родител може да посети ДКЦ II, звено "Спортна медицина“, където ще бъде прегледан от д-р Вълчев и ще му бъде назначена съответната физикална терапия, в случая лечебна гимнастика;

• С една бланка ученикът има право на 40 процедури;

• В случай, че има издадено направление по здравна каса за физиотерапевт, ученикът представя бланката и направлението в ДКЦ II, звено "Спортна медицина“, като срещу тях получава 20 процедури по здравна каса и 20 процедури по програмата;

• Предвид, че лечението на тези нарушения е продължително, ученикът може да изиска от медицинския специалист в училището втора бланка, след като вече е направил първите 40 процедури.

След отмяна на ограниченията от пандемията, отново са подновени рехабилитационните процедури в звено "Спортна медицина“ към ДКЦ II. Само за месеците май-юни през звеното са преминали 25 деца, като всяко от тях получи 40 процедури по лечебна гимнастика. Продължава и рехабилитацията на децата, започнали лечение на гръбначното заболяване или затлъстяване през предходната година.

Заявки за следващите месеци се приемат на тел.: 0889 629 565 – Цветина Георгиева – кинезитерапевт.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: