Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 34 милиона пътници са преминали през летище Бургас за 15 години
Автор: Пламена Николова 10:29 / 17.11.2021Коментари (0)833
От 2006 г. порталите към българското Черноморие са обслужили над 57,3 милиона пътници – над 34,4 милиона на летище Бургас и близо 22,9 милиона на летище Варна.

През първите 15 години от концесията, Фрапорт България е инвестирало над 400 млн. лв., в резултат на което летищата във Варна и Бургас разполагат с 2 нови пътнически терминала, открити през 2013 г., и се радват на значителни инвестиции в модернизация на инфраструктурата и оборудването, както и цялостно обновена писта на летище Варна. Всички инвестиционни дейности съответстват на най-високите европейски стандарти за сигурност и безопасност.

През първите 15 години от концесията е постигнат рекорден ръст на трафика. От 2006 до 2019 г., преди пандемията COVID-19, ръстът на трафика на летище Бургас е +59%, а  на летище Варна за същия период от време е +36%. Началото на пандемията от COVID-19 настъпи и напълно разтърси авиационния сектор, оказвайки силно влияние върху оперативната дейност на двете летища. През 2020 г. трафикът на летищата намаля с -80% спрямо нивото от 2019 г. Макар тази година летищата да отчитат малко по-висок трафик, все още се отчита спад от -60% спрямо обема на трафика през 2019 г.

През последните 15 години, най-голям брой входящ и изходящ трафик на летище Бургас произхожда от следните 5 държави: Русия, Германия, Великобритания, Полша и България. На летище Варна най-много заминаващи и пристигащи полети са се осъществили до следните 5 държави: България, Германия, Русия, Австрия и Великобритания. Освен за бизнес пътувания, туризъм и отдих, Черноморските летищата са и карго центрове на източното крайбрежие. За периода 2006-2021 г. летище Бургас е обработило 82,8 хил. тона товари.

"От името на Фрапорт България благодаря на всички, които допринесоха за нашето успешно развитие през първите 15 години в ролята на концесионер на летищата! Благодарим на нашите служители, търговски партньори, държавни органи и не на последно място на нашите акционери, който винаги ни се доверяват и ни подкрепят! Разчитаме на всички наши партньори и се надяваме да растем заедно с тях, както и да се интегрираме още повече!" каза д-р Франк Кванте, Главен изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АД.

Летищата във Варна и Бургас бяха първите в България, получили сертификати на EASA – Европейска агенция за авиационна безопасност, отговаряща за стандартизацията в областта на безопасността и отговорното използване на ресурси и Въглеродна акредитация – Ниво 2 "Намаляване“ в чест на всички действията насочени в посока картографиране и намаляване на емисиите на CO₂. По време на COVID кризата черноморските летища се наредиха сред първите, наградени със Здравна акредитация от Международния съвет на летищата за изявения ангажимент да приоритизира и прилага най-високото ниво мерки за здраве и безопасност на летищата Варна и Бургас.

На летище Бургас стартираха проучвания за реконструкция и рехабилитация на пистата, както и проект за фотоволтаични паркове на двете летища – проектиран да осигури до 30% от електроенергията, необходима за успешната му работа. Очаква се фотоволтаичните централи да бъдат пуснати в експлоатация през 2023 г. Поради рестрикциите за провеждане на масови събития, за да отбележи своята 15 годишнина, Управителния съвет на Фрапорт Туин Стар предприе стъпка да осигури екологичен ел. транспорт на летищата – електронна мобилност, която цели да внедри по-екологичен, по-устойчив и удобен начин за придвижване за всички служители, работещи на територията на двете летища.

С поглед към бъдещето, концесионерът на летищата се стреми да ги превърне в целогодишни черноморски центрове с добра свързаност, чрез полагане на значителни усилия в разработване внедряване на активни маркетингови стратегии. България притежава голям потенциал за доще по-голямо развитие на туризма. Фрапорт Туин Стар планира да допринесе към това развитие заедно с местните общности, туристическия сектор и компетентните държавни институции. С тази цел тази година бе основан Българския черноморски алианс.

Летищата Варна и Бургас ще продължат тясното си сътрудничество с всички партньори в туристическия бранш, организации, държавни и местни институции, бизнес партньори и широката общественост, с които имат взаимовръзка и които разчитат на тях за своето собствено развитие и растеж, се посочва в информация, изпратена до Varna24.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: