Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Наградиха млади бургаски математици за успеха си в "Европейско кенгуру"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:13 / 29.07.2014Коментари (0)486
©
Бивши и настоящи ученици от
ПМГ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Заредени с амбиция за нови постижения, от Франция се завърнаха петимата възпитаници на бургаската математическа гимназия, изпратени там като награда за представянето си в състезанието "Европейско кенгуру". Това е най-масовото международно математическо състезание, което всяка държава провежда на родния си език - част от задачите са общи за всички участници, а друга част са локални и характерни за съответната страна. През тази година в "Европейско кенгуру" се включиха 7 милиона деца от 62 държави. За гимназия "Акад. Никола Обрешков" участието в него и постигането на впечатляващи резултати са утвърдена традиция.

Бургаската математическа петорка бе отличена за цялостно си представяне в състезанието. Наградата учениците изживяха заедно със своята преподавателка Йовка Николова - седем неповторими дни в централна Франция, в градчето Вандом, недалеч от Тур и Амброаз. Седмокласникът Орлин Кучумбов, осмокласникът Христо Добрев, Цвета Крумова от шести клас и петокласничките Жаклин Катърджиева и Женя Янчева споделиха със свои връстници от Полша, Казахстан и Франция и забележителните си умения в точната наука, и младежкото си въображение. Игрите и състезанията във френския лагер са представили богати възможности за изпитание на знанията и възможностите на ума, както и за интересни забавления.

Решаване на ребуси, пъзели, игра с куба на Рубик са само част от над 30 разновидности на занимания, изпълнили дните на младите хора. Петорката е единодушна: състезанията са били истинско предизвикателство за логиката, усета и уменията им, а до известна степен и за късмета. Препъни камък в турнирите била не само сложността на задачите, а и съвкупността от нестандартни логики и малкото време за решаването им.

Дните във Вандом са обединявали математиката с културата и познанието. Състезанията и игрите се редували с посещения на градове, замъци, катедрали... И навсякъде учениците били посрещнати изключително радушно. Бургаският отбор си спечелил много овации, когато представил България със специално подготвено за целта изпълнение. Облечени в национални носии, със "Ситно шопско хоро" те увлекли всички в българския танц. 

"Освен емоционално и културно обогатени, децата се завърнаха и със самочувствието, че принадлежат към общност, която ще им отваря вратите към света", споделя Йовка Николова.

"Надявам се, че това ще ги амбицира още повече да продължат да се трудят в необятното поле на математиката. Математиката е най-универсалният език. Благодарение на него учениците откриват света за себе си", убедена е преподавателката, която се е посветила да бъде за учениците и водач в науката, и приятел.

След броени дни други 10 деца от гимназия "Акад. Никола Обрешков", също участници в "Европейско кенгуру", ще обогатят познанията си за Европа и ще намерят нови приятели. Тяхната награда за доброто им представяне е лагер в Румъния.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: