Наградиха учениците от ПГСАГ "Кольо Фичето", чийто проект бе отличен от БАН

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:21 / 07.02.2023
839
Кметът Димитър Николов поздрави и награди учениците от бургаската гимназия по строителство и архитектура "Кольо Фичето“, които в края на миналата година бяха удостоени с първото място в ІХ-та сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките за разработка, посветена на историята на остров Света Анастасия и рибарско селище Ченгене скеле. Своите комплименти и пожелания за нови успехи отправи и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

"Споделих с децата идеята за проекта и те изявиха желание да направят проект за Острова и на 2 декември го защитихме пред БАН. Получихме много висока рецензия. Само две точки бяха отнети за използвания стил в разработката. Децата се представиха наистина блестящо и бяха много горди с постигнатото“, разказа учителят им по история и научен ръководител на ученическия проект Петя Кудева.

Проектът на Христо Химитлийски от Х клас, Стоян Добрев, Магдалена Стоянова и Румяна Драгнева от ХІІ клас – "Остров Св. Анастасия и Ченгене скеле – минало и настояще“, бе класиран в раздел "Хуманитарни науки“, научна област "Социални отношения“, където бяха представени 10 ученически проекта от цялата страна и получи най-висока рецензия. Ръководител на проекта е учителят им по "История и цивилизация“ Петя Кудева, а консултант на разработката – Яна Иванова, уредник в Регионалния исторически музей – Бургас.

На срещата присъстваха учениците Георги Балев и Венелина Добрева, които заедно с Христо Химитлийски, взеха участие в XXX-ия национален конкурс "Родолюбие“, като разработките им също бяха отличени с призови награди.

Учениците споделиха впечатляванията си от посещението на остров Света Анастасия и кое най-много ги е мотивирало да работят по проекта, като една част от тях проявяват интерес към историята му, а други – към причудливите скални формирувания.

На срещата присъстваха още управителят на остров Света Анастасия Павлин Димитров, директорът на ОП "Туризъм“ в Община Бургас Радовеста Стюърт и началникът на общинския отдел "Туризъм“ Росалина Димитрова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).