Награждават участниците в литературния конкурс "Изкуство против дрогата" на 26 юни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:22 / 19.06.2015
1329
На 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите - от 11 часа в Областна управа Бургас, ще бъдат наградени най-добрите литературни творби на автори от 12 до 25 години, участвали в седмото издание на конкурса "Изкуство против дрогата". Той се провежда под егидата на Областния управител на Област Бургас Вълчо Чолаков и със съдействието на Община Бургас.

Тази година участват 322 автори със стихотворения, разкази и есета в две възрастови групи от 12 до 17 и от 18 до 25 г. - 131 от тях са от 45 града в България, 159 от 65 населени места в Русия.

В досегашните конкурси в жанровете поезия и проза са участвали млади автори от България, Беларус, Молдова, Македония, Сърбия, Турция, Русия, Чувашия, Казахстан, Киргизия, Украйна, Татарстан, Таджикистан, Мордовия и Англия. Освен от тези страни, в тазгодишното издание получихме творби и на младежи от Крим, Латвия, Малий Ел, Бурятия, Адигея, Калмикия, Дагестан и Кабардино-Балкарска република.

Жури в състав: Председател Николай Гундеров (Чехия-България) и членове: Иван Брегов и Роза Боянова отличи с награди 10 автори, други четирима получават специални награди, има и две поощрения.

Творбите на наградените и номинираните са включени в традиционния сборник "Изкуство против дрогата" 2015, който тази година се издава с любезното съдействие на Община Бургас - Общински съвет по наркотични вещества.
Наградният фонд за конкурса бе осигурен от спонсори.

Главни организатори на конкурса са НЧ "Л. Каравелов 1940" и Синдикат на българските учители.

Да припомним, че първото издание на конкурса е през 2003 г. на 26 юни - Международния ден за борба с наркоманиите - в рамките на проект "Градове срещу дрогата", който се изпълнява от Асоциацията на българските черноморски общини. Тогава читалище "Л. Каравелов" и Синдикат на българските учители Бургас са сред съорганизаторите. През 2005 г. двете организации поемат инициативата конкурсът да стане постоянен, доработват регламента и привличат нови партньори. Той разширява границите си на Балканите, а от третото си издание вече е международен, благодарение на активното участие на Детския и младежки парламент Бургас в популяризирането му.

От 2007 г. конкурсът се провежда под егидата на Областния управител на област Бургас.

Следващият - осми международен конкурс "Изкуство против дрогата", ще се проведе през юни 2017 година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).