Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Наистина ли 95% от критично болните пациенти са ваксинирани?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:41 / 20.12.2021Коментари (0)1137
© Associated Press
Публикация в български сайт, споделяна множество пъти в социалните мрежи, съдържа твърдение, че ваксините срещу Covid-19 не дават очакваната защита срещу заболяването, даже напротив.

Европейската консултативна група към Световната здравна организация по в@ксинации, с президент професор Кристиан Перон (Christian Perronne), заяви вчера, че всички ваксинирани хора трябва да бъдат поставени под карантина през зимните месеци, в противен случай рискуват сериозно заболяване“ - гласи началото на текста (б.р. - правописът е запазен).

В публикацията е цитиран проф. Кристиан Перон – "президент на Европейската консултативна група по ваксинации към СЗО“. Справка в сайта на здравната организация сочи, че най-вероятно става въпрос за Европейската техническа съветническа група от експерти по имунизацията (ETAGE), предава БНР в свое проучване

Втора справка на сайта на СЗО показва още, че групата от седем експерти няма президент. Неин ръководител не е посочен. Специалистите се назначават от регионалния директор за Европа. T.e. най-малкото титлата на Перон не е вярна, което допълнително подвежда читателя.

Кой е той?

Проф. Кристиан Перон работи във френска болница – специалист е по-инфекциозни болести – лаймска болест и сходни. В края на октомври е отстранен от поста шеф на отделението по инфекциозни и тропически болести заради "недостойни коментари насред настоящата здравна криза, посочени от етичната комисия“.

Освен това самото заглавие на публикацията е подвеждащо - в българския текст (базиран отчасти на интервю на Перон пред френска медия) той не е цитиран да казва, че "95% от критично болните пациенти са ваксинирани“.

Но пък пише, че израелският лекар Коби Хавив е казал, че "95% от критично болните пациенти са ваксинирани. Напълно ваксинираните хора представляват 85-90% от престоя в болница (хоспитализираните)“.

Д-р Хавив е директор на болница "Херцог“ в Ерусалим. Интервюто с него, което е на иврит, е широко разпространявано в социалните мрежи със субтитри на различни други езици.

Проверка на Агенция Франс прес и на австралийската агенция ААП обаче показват, че думите на Хавив са извадени от контекста.

Всъщност заради високия дял ваксинирани срещу Covid-19 в Израел, който започва преди повечето държави ваксинационната си кампания, делът на приетите в болница е по-висок. Освен това Хавив не казва, че "95% от критично болните пациенти са ваксинирани“.

В интервюто той казва следното: "Повечето възрастни са ваксинирани, по-голямата част от населението е ваксинирано, и затова около 90 процента, 85-90% от хоспитализираните тук пациенти са изцяло ваксинирани“.

Самият Хавив призовава към ваксинация срещу Covid-19. А в края на юли - дни преди интервюто за Channel 13, лекарят посочва пред авторитетния израелски вестник "Аарец“, че хоспитализациите са десетки пъти по-малко в сравнение с пикове при предишни вълни.

Експертите признават, че ваксините не са 100% ефективни срещу коронавируса, така че е възможно да има хоспитализации.

Но и европейски, и американски специалисти са единодушни, че ваксините са ефективни срещу заразяване, сериозно протичане на заболяването и смърт.

A данните от министерството на здравеопазването на Израел показват, че в болница попадат предимно неваксинирани. Към 17 декември тежките Covid случаи в Израел са 79 при население от около 9,3 млн. души (по официални данни).

Данни на здравното министерство към 11 септември т.г., цитирани от в. "Джерусалем пост“, също сочат, че мнозинството от тежките случаи в болница са неваксинирани. Към 10 октомври пък едва 7% от тежките и критични случаи са с 3 дози ваксина. 

В заключение на българската публикация е сложен линк към статия на френски език. Тя обаче, вместо да е предполагаем оригинал на интервю с Перон или Хавив, всъщност представлява обширен материал на Агенция Франс прес, който опровергава като заблуждаващи и дори неоснователни тезите на Перон, изказани в неговото интервю за френска медия.

Твърдението, че "95% от критично болните пациенти са ваксинирани“ е НЕВЯРНО, тъй като се дължи на неточно предаден цитат, а и се опровергава от официалните данни. Българският текст с това твърдение е освен това МАНИПУЛАТИВЕН, липсва контекст на цитираните изказвания, а заглавието - освен невярно, е и подвеждащо. В статията не става ясно и дали Перон изобщо цитира в даденото в края на ноември интервю това на Хавив от началото на август 2021 г. 

Официални данни за септември показват, че процентът на неваксинирани в тежко състояние в болница с Covid-19 в Израел е далеч по-висок от този на ваксинирани. Графиките на здравното министерство на Израел сочат и че смъртността е по-висока при неваксинирани.



Още по темата: общо новини по темата: 14361
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2394 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: