Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Напрежение! Започват подписки срещу рестарта на "Бургас - Александруполис"
Автор: Екип Burgas24.bg 14:55 / 14.02.2017Коментари (0)6390
©
Национална асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) започва подписка против рестартиране на нефтопровода "Бургас-Александруполис" в общините Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево.

"Подготовка за нов старт за изграждане на нефтопровод Бургас-Александруполис е дадена от служебното правителство. В страницата за обществено обсъждане е публикуван проект за решение на министерски съвет за увеличаване капитала със 120 000 лв. на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД, гр. София, която е акционер в международната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В.", регистрирана в Амстердам, Холандия. В тази компания участват и руската и гръцката страна. Изграждането на нефтопровода е идея на президента Първанов, подкрепена от правителството на Сергей Станишев (2005-2009 година). Подписването през този период на меморандумът за сътрудничество за реализиране на петролопровода между Русия, Гърция и България взриви населението по Черноморието", пишат в отворено писмо от асоциацията.

От НАБЧ припомнят, че под натиска на обществеността в Бургаска, Созополска и Поморийска община през 2008-2009 г. бяха проведени референдуми против изграждането на този проект. "Хората категорично казаха "НЕ!" на нефтопровода Бургас-Александруполис. В Поморие референдумът, в следствие на масовото гласуване на хората, прескочи границата на задължителността за изпълнението на резултата му и в момента има силата на закон. Забранено е изграждането на части от нефтопровода на територията на общината.

Първото правителство на Борисов (2009-2013 г.) замрази участието на България в проекта. Това не значи, че опасността от поставянето на буйове (големи шамандури) за разтоварване на 100 000 (сто хилядни) тонни танкери за суров петрол в морето, в началото на Бургаския залив, е отминала. Това се доказва и от факта, че БСП е написала в предизборната си програма, че ако спечели изборите ще рестартира петролопровода", категорични са от НАБЧ.

Ето какво пише още в съобщението от асоциацията:

"Разтоварването на суров петрол от сто хилядни танкери в открито море е екологична бомба, която ще убие не само живота в крайбрежните води, но и на самото крайбрежие. Това ще обезлюди Черноморските ни градове. Летният туризъм ще бъде окончателно унищожен. Риболовът ще е невъзможен не само поради наличието единствено на умряла риба, но и поради забрана за корабоплаване в района на фарватер на движението на танкерите.

През цяла Странджа и Сакар от Бургас до гръцката граница ще бъде изсечено и изровено трасе за тръбите с широчина 100 метра, на което е забранено да има дървесна растителност. Ще бъдат унищожени не само местообитания и видове, но и частни имоти. Меморандумът не предвижда нито една стотинка за компенсаторни екологични мерки и компенсации за завзетите частни имоти.

Доклад на БАН, правен по повод на идеята за изграждане на петролопровода, показа, че ще бъдат унищожени близо 200 обекта от културното ни и археологическо наследство.
Приходите в българската хазна ще намалеят със стотици милиони лева, поради липса на хора и икономическа дейност в южното Черноморие (не е обследвано дали катастрофата няма да обхване и северното ни Черноморие).

Проектът има и предимства:

1. Ще се осъществи на практика крилатата фраза на Сталин "Нет человека, нет проблемы".

2. Ще се разкрият около 30 постоянни работни места срещу хиляди закрити.

3. В държавната хазна ежегодно ще влизат 30 милиона (твърдо договорена такса в подписания меморандум) срещу стотици милиони неприбрани данъци.

4. В България ще има революция в кулинарията, ще се храним с "модерна" вносна морска риба, а не с "проста" българска черноморска риба.

5. Българите ще бъдат спокойни, защото един "природозащитник" няма да може да обикаля телевизиите и да спасява делфини, защото делфини просто няма да има.

6. "Природозащитниците" спокойно ще могат да броят това, което е останало за броене (финансирани щедро за поредното броене), разхождайки се по права линия от Бургас до Александруполис и обратно по широкия 100 метра петролопроводен друм.

Призоваваме всички български граждани за пореден път да се подпишат в подписката против безумието наречено нефтопровод Бургас-Александруполис."



Още по темата: общо новини по темата: 305
13.12.2017 »
06.07.2017 »
24.02.2017 »
16.02.2017 »
13.02.2017 »
03.02.2017 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: