Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Напрежение в бургаската стоматология! Вижте какво искат служителите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:07 / 19.12.2016Коментари (0)4662
© Burgas24.bg
Купища проблеми има в "Дентален център" I ЕООД, твърди синдикалният лидер на лечебното заведение д-р Пламен Балев. Според него управителят на центъра д-р Янакиева не взимала адекватни мерки за разрешаването им. Писмо до Общинският съвет на Бургас Делев откроява най-наболелите нередности, научи Burgas24.bg.

Без никакво съгласуване с персонала са били въведени съботни дежурства и шестдневна работна седмица със сумарно работно време. Освен, че не е потърсено и зачетено мнението на никого от работещите там, не са проведени консултации със синдикалната секция, дори синдикалният лидер не е бил уведомен за подобна заповед. 

"Голяма част от служителите се оплакват, че всъщност работното им време по новата система надхвърля предвидените в трудовото законодателство седмични часове за работа. За допълнителните часове никой не получава съответното заплащане. Също новото работно време не осигурява задължителните 48 часа почивка преди началото на новата работна седмица", пише д-р Балев.

На голяма част от сестринския персонал се налагало да извършват несвойствени за позицията им дейности, като касиер например. Влизането във финансови взаимоотношения с пациентите създавало предпоставки за грешки и конфликти. Допълнителната работа, която принудително изпълняват, не влизала в сестринските им задължения и не им се заплаща.

Санитарният персонал, с цел да осигури необходимия инструментариум за началото на работната смяна, пристигал на работа преди всички останали и си тръгвал след тях, което още повече увеличавало работния им ден и не кореспондирало с наложените от д-р Янакиева съботни дежурства. На същите не се изплащат възнаграждения за нощен или извънреден труд, въпреки че те го полагат.

"Заплащането на лекарите по дентална медицина в лечебното заведение се определя единствено и само като процент от заработката, без никаква основна заплата. Процентното възнаграждение може да се прилага като допълнително стимулиране, но не и като единствена форма на заплащане при работа на редовен трудов договор и пълен работен ден. Денталните лекари, работещи без да им е осигурена сестра на кабинета, също изпълняват административни дейности несвойствени за тях, които не влизат в длъжностната им характеристика. За тези дейности те също не получават допълнително възнаграждение. 

Заплатите в лечебното заведение се раздават с един месец закъснение, но въпреки влошеното финансово състояние д-р Янакиева си позволява раздаване на допълнителни бонуси на някой от екипите, с което част от персонала не е съгласен.

При обявените бонуси за добре свършена работа, бе отличен един от хирургичните екипи, но в последствие бонус беше връчен само на лекаря, а на сестрата не бе предоставен такъв. При потърсеното обяснение, управителят не удовлетвори с отговор запитването. Нещо повече, отношението към въпросната сестра е дискриминационно и пренебрежително и явно в комуникацията на работното място се влага личен елемент. Не веднъж хирургична сестра Златинова е потърсила отговор от д-р Янакиева за отношението й и е потърсила разрешаване на проблема, но управителят не откликва на опитите за комуникация от персонала. На посочената медицинска сестра се търси сметка и обяснение защо разговаря със синдикалния лидер в лечебното заведение. Горепосочената медицинска сестра, както и други членове на персонала, са привиквани при д-р Янакиева с въпроси дали членуват в новоучредената синдикална секция и са притискани и сплашвани да се откажат от членството си. Търсена им е сметка, защо търсят разрешение на проблемите си през синдикалната организация в следствие на което някой от членовете се отказаха от членство, а това в крайна сметка е основната задача на синдикалната секция в едно предприятие, да бъде информирана за проблемите в работната среда и да съдейства за разрешаването им.

Неправомерно бяха освободени от работа рентгенов лаборант /до момента на мястото на освободения Roлаб работи също пенсионер, но без диплома за Roлаб/ и асистент на лекаря по дентална медицина /освободен от хирургичен кабинет, но имащ право да работи в терапевтичен кабинет/. А такива в центъра има достатъчно, работещи без сестра или дентален асистент. Има основателни съмнения, че освобождаването им е свързано с членуването им в новосъздадената синдикална секция. Тъй като и двете са синдикални членове за освобождаването им е необходимо задължителното писмено съгласие на синдикалния лидер в лечебното заведение, а аз дори не бях уведомен за ставащото от управителя. Двете колежки са освободени без да им бъде представено предизвестие, което е в грубо нарушение КТ. Трета наша колежка беше освободена от работа въпреки, че е със заболяване което я пази от съкращение и беше освободена преди изтичане на предпоследен болничен.

След освобождаването на тези три колежки д-р Янакиева продължава да подготвя евентуалното освобождаване и на други членове на синдиката", е записано в сигнала.

Д-р Янакиева свиквала също така събрания на лекарите без да бъде поканен, дори уведомен синдикатът. "Освен като синдикален лидер не съм уведомен или поканен на събранията дори в качеството си на дентален лекар в лечебното заведение, което за пореден път издава лично отношение от д-р Янакиева, което е крайно непрофесионално и нарушава всякаква етика и коректност на трудовите взаимоотношения. През периода на управление на д-р Янакиева, има явно текучество на персонал, доктори и сестри. Свободните места не се обявяват, не се събират молби на кандидати. И тук се действа с едноличен подбор.

От д-р Янакиева персоналът на лечебното заведение иска постоянни срещи, за да се поставят тези проблеми, но тя отказва непрекъснато в продължение на вече почти година", жалва се още от синдиката.

"В заключение мога да кажа, че изцяло общинското лечебно заведение "Дентален Център-1" ЕООД Бургас, по мнението на по-голямата част от работещите там, се управлява некомпетентно, авторитарно, арогантно и неквалифицирано от наскоро назначеният управител д-р Малина Янакиева. Решенията се взимат еднолично, без никакво обсъждане с персонала, няма проведено нито едно общо събрание на колектива, въпреки многократните молби такова да се проведе управителят отказва комуникация. До мен постъпват много оплаквания, че Д-р Янакиева си позволява неадекватни и неаргументирани забележки с меко казано неподходящ тон по коридорите на лечебното заведение, пред пациентите. Това накърнява достойнството на подчинените, унижава ги и то пред трети лица и е в грубо нарушение на трудовото законодателство. Всичко изложено неминуемо се отразява на атмосферата в лечебното заведение и оттам на работния процес. В добре сплотеният при дългогодишния предишен управител д-р Енчев колектив се насаждат конфликти от д- р Янакиева. Това освен на колектива, започва да рефлектира на пациентите и работната дейност, което е крайно притеснително", завършва писмото.

Ето и какви са исканията на работещите в лечебното заведение:

1. Да се разгледат с работодателя или ако се налага на по-високо ниво изложените проблеми и да бъдат разрешени в полза на персонала на лечебното заведение!

2. Да се прекрати практиката на единично привикване, а решенията за напред да се вземат само на общи събрания!

3. Да се прекрати практиката д-р Янакиева да демонстрира личното си отношение към членовете на персонала с дребнави забележки и явно пристрастно и обидно поведение.

4. Подобряване на комуникацията с управителя и отзивчивост на ръководството към исканията на работниците.

5. Да се подобри работата със синдиката като коректив на работодателя, защото за сега тя напълно отсъства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: