Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Напрежение в манастир "Св. Богородица"! СОТ охранява след смяна на игуменката
Автор: Екип Burgas24.bg 08:56 / 06.08.2021Коментари (0)6452
© БНР
Служители на СОТ охраняват манастир " Св. Богородица“ в Бургас, в момента той е затворен за посетители, а в него продължава да живее бившата вече игуменка Серафима. Достъп до вътрешността имат само определен брой лица. Те са включени в списък, като всеки един, който не е в него, е спиран.

Екип на БНР се опита да влезе, за да разговаря с майка Серафима, след като стана ясно, че тя вече не е игуменка. Но не са допуснати и разговарят пред вратата с внука Станислав и дъщеря й София.  Те ни показаха заповедите за освобождаване, назначаване и препис-извлечение от протокола на епархийския съвет, в който е описана причината за освобождаването на Серафима. Там е посочено, че игумения монахиня Серафима е в напреднала възраст и е с нарушен здравословен статус. Това се отразявало на нормалното функциониране на манастира като духовно средище.

Близките на Серафима са разочаровани от цялостното отношение към майка им, което е започнало, според тях, още след наводненията през 2014 г. и 2017 г. Никой не потърси причината за тях, умишлени ли са, случайни ли са, какво се случва с манастира. След последното наводнение тя се оказа изолирана, абдикирали бяха  всички институции. Казват, че с нея не може да се контактува, обясни Станислав и изрично посочи, че не приема твърдения, че Серафима се е самонастанила в манастира.

"Има заповед на митрополит Йоаникий, който я назначава. А сега, като благодарност за всичките тези години, я отстранява.Назначават по-млада игуменка, няма нищо лошо. Но мисля, че моментът не е сега.

Не знаем колко време ще продължи тази охрана, трябваше сега да й донесем храна, лекарства да й купим. Пишат,че има деменция. Нека да го докаже личния лекар. В досието й да видим дали има едно лекарство за деменция", казват те.

Според близките на игуменката отношението към Серафима се е пренесло и към тях в църквите в Бургас.София разказва, че на внуците й е било отказано причастие и е била гонена от храмове.

Сега тя и  Станислав се страхуват за живота и здравето на Серафима, тъй като , според тях, е имало заплахи да бъдат изгонени. Те недоумяват и защо не е имало финансиране преди. "Кой крие парите и защо точно в този момент изплуват, когато Ксения трябва  да я назначат", казват те.

София твърди, че тя, близките й, бившите й колеги са помагали да бъде съграден манастирът, а Станислав добави: Има ли някакви задкулисни игри, Митрополията мълчи и не дава отговор. Решава и премахва майка Серафима, за възнаграждение за това, което е вложила от живота си.

София и Станислав са посещавали няколко пъти в Сливен митрополит Йоаникий, според тях, той им е забранил да пускат новата игуменка.

След като не успяхме да видим Серафима, се свързахме с нея по телефона. Тя заяви: Възмутена съм от отношението им и респекта към възрастта ми. Нямам нужда от обгрижване. От 41 години живея тук, от първата тухла съм започнала. Ако не го бяхме направили, сега нямаше да се карат, кой да го вземе.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: