Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Народното събрание прие закона за кредитиране на студенти и докторанти
Автор: Екип Burgas24.bg 12:47 / 24.07.2008Коментари (0)301
© Burgas24.bg
Народното събрание прие на второ четене вчера Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Право да кандидатстват за кредити имат студенти и докторанти, които не са навършили 35 години; се обучават в редовна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен "бакалавър" ("бакалавър" и "професионален бакалавър") или "магистър" или на образователна и научна степен "доктор" в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация в Република България; не са отстранени и не са прекъснали обучението си; не са придобили същата образователно-квалификационна степен. Кредитите ще се отпускат за целия или за част от периода на обучение за покриване на таксите за обучение и/или за издръжка. Правото за ползване на кредита за издръжка възниква при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и се ползва от родителя, който упражнява родителските права, а ако това са и двамата - само от единия.

Кредитите на студентите и докторантите ще се отпускат с държавна финансова подкрепа под формата на гарантиране на кредитното задължение, включващо главницата и лихвата; заплащане на кредитното задължение или на част от него в определени от закона случаи; заплащане на премия за добро управление на банката.

Предвидени си следните облекчения на заемите в полза на студентите и докторантите: отпускане на кредитите без обезпечение и без заплащане на такси, комисионни или други разходи; нисък лихвен процент - основния лихвен процент, определен от БНБ, увеличен с 2 пункта; дълъг гратисен период - периодът от сключване на договора за кредит до изтичане на 1 година от първата дата за провеждане на последния държавен изпит или защита на дипломна работа, съответно от датата, на която изтича определеният срок на докторантурата. По време на гратисния период студентите и докторантите не заплащат главницата и лихвите по кредита; дълъг погасителен период - 10 години, считано от края на гратисния период; възможност за предсрочно погасяване без такси, комисионни и допълнителни лихви; опрощаване на кредитното задължение - по силата на закона.

 

Кредитите за студентите и докторантите ще се предоставят от банки, сключили типов договор с министъра на образованието и науката. Тези банки ще бъдат включвани в електронен регистър на МОН.

Ще бъде създаден и Национален съвет за кредитиране на студентите и докторантите към министъра на образованието и науката, който ще подпомага осъществяването на държавната политика в областта на кредитирането. В него ще участват представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на финансите, Съвета на ректорите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Националното представителство на студентските съвети и на Асоциацията на банките в България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: