Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Не е шега! Храмът на книгата очаква своите посетители от 1 април
Автор: Иван Сотиров 16:51 / 31.03.2021Коментари (2)2082
Новата библиотека "П.К. Яворов“ от утре очаква своите малки и големи посетители, след като със заповед на министъра на здравеопазването се разреши работата на културните институции от 1 април. Най- нетърпеливите ще могат да разгледат впечатляващия храм на книгата още в 12.00 часа. Сградата ще е отворена до 18.30 часа.

Любезните служители на РБ “П.К. Яворов“ ще очакват посетителите на Рецепцията, където ще ги насочват към различните пространства и ще ги упътват по специалните маршрути, за да се избегне струпването на хора. Рецепцията се намира точно до живата цветна стена във фоайето на сградата откъм основния вход от улица "Св. св. Кирил и Методий“ /приземният етаж се води първи, а този, който е на основното ниво до входовете – 2 етаж/.

Вътрешните пространства на библиотеката са истинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви очакват приятни изненади. Интериорът е модерен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката - Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, огромен LED екран и други интересни технологични решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и предоставят на малките читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и пъстър интериор, залата прилича на приказен кът. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място не само за четене, но и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е истинско бижу, когато става въпрос за Виртуална реалност, 3D  и интерактивност, тъй като предлага три нива на възприятия на представеното съдържание. Затова и тя е сред най-актуалните устройства за иновативно обучение по STEM дисциплини. IT специалистите на библиотеката ще демонстрират част от възможностите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена реалност.

Z space стената е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации.

В детския отдел на ет. 2 е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е "Заемната за възрастни", едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова в приятна среда с много светлина и цветя.

На третия етаж се намира изключително важният "Краеведски отдел" на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски регион. Тук са произведенията на всички автори, които пишат за Бургас и региона, или са от града.

На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде представен филм за бургаския театър.

На четвъртия етаж е отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пейо К. Яворов" Освен книги, там се съхраняват и някогашните винилови плочи, партитури от музикални произведения, скици в областта на различните изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Артистично декорирано и обзаведено по комфортен и красив начин, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват удобно, за да намерят материалите, заради които са го посетили. Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложби и представяне на различни видове изкуства.

В отдел "Изкуство" се намира уникалната червена телефонна кабина, като в ретро британски филм, която символично свързва миналото и бъдещето. Всеки посетител може да влезе в нея с мобилния си телефон и да говори дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня "Петя Дубарова" и Научната читалня "Владимир Василев" също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще намери не само източниците, от които има необходимост, но и спокойствието да работи и присъства по най-удобния за него начин.

В Центъра за съвременно изкуство в библиотеката ще видите две интригуващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище“.

Двете изложби "Архиви" и "Колекция" са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията "Архиви“ ще представи съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори, които до съвършенство владеят неконвенционалните идеи в изкуството. Това са Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венко Шурелов и Симеон Шивачев.

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи специално място за творбата "Златна рибка". Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е представена експозицията "Колекция" – тя включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. Сред подбраните произведения са творби на проф. д-р Десислава Христова - Тошева, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. д-р Васил Колев, ас. д-р Велико Маринчевски. В изложбената зала ще има мултимедия – филм за НХА – Филиал Бургас.

Всичко това, както и огромният библиотечен фонд от над 600 00 книги, е част от магията на новия храм на книгата.

С цел осигуряване на мерки за безопасност заради епидемията, освен маршрутите към всяка зона на библиотеката, пред всички отделни пространства ще има служители, които ще разясняват и следят да няма струпване на хора.



Още по темата: общо новини по темата: 18
09.12.2021 »
01.04.2021 »
09.02.2021 »
21.01.2021 »
05.01.2021 »
04.01.2021 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Моля посетителите да си пазят джобовете, защото Кмета ще е там
Aнонимен
на 31.03.2021 г.
0
 
 
Ей тъпунгери, библиотеката само ще се разглежда и освен това желаещите да влязат ще трябва да заплатят по 20лв вход
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: