Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Не пропускайте срещата с майстора на сатирата Алек Попов
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 17.10.2022Коментари (0)342
©
Най-забавният сред сериозните български автори или най-сериозният сред забавните. И двете са верни. Така най-често определят майстора на сатирата Алек Попов, чиито книги се превръщат в сензация и източник на вдъхновение. Бургазлии ще имат лична среща с автора на "Мисия Лондон" идния понеделник, 17 октомври, от 18.00 часа, в Дома на писателя. Събитието, озаглавено "Между комедията и трагедията", е един от акцентите в програмата на Есенни литературни празници 2022.

"Чувството за хумор е мощно средство за разтоварване и за оздравяване на психиката, защото нашите проблеми са колкото икономически, толкова и психологически." споделя Алек Попов.

В творческата биография на Попов влизат сборниците с разкази и есета "Другата смърт", "Спътник на радикалния мислител“ 1 и 2, "Мръсни сънища“, "Телесни плевели“, "Курс за напреднали“, "Митология на Прехода“.

Първият роман на Алек Попов – "Мисия Лондон", вдъхновен от колоритните впечатления по време на дипломатическа му служба в Лондон, излиза през 2001 г. През 2010 излиза едноименният филм по романа с режисьор Димитър Митовски. Филмът Мисия Лондон се превръща в социален и културен феномен, след като се задържа на екран 30 седмици и е посетен от близо 400 000 зрители.

Това е най-гледаният български филм за последните 20 г.

Вторият роман на Алек Попов – "Черната кутия", се появява през 2007 г. В основата му лежи една лична история, която авторът се опитва да осмисли: внезапната загуба на баща му, починал далеч от дома, в Америка. Романът спечелва няколко литературни награди, сред които и наградата Елиас Канети. Книгата излиза на немски със заглавие Die Hunde fliegen tief (Кучетата летят ниско) и претърпява няколко издания в Австрия и Германия. Под същото заглавие книгата е позната на полски, сръбски, турски, италиански.

През 2013 г. излиза третият роман на писателя – "Сестри Палавееви в бурята на историята." Попов обръща поглед към може би най-идеологизирания момент в българската история:

20 години след "Мисия Лондон“, писателят ни изпрати на нова мисия в Азия - "Мисия Туран". Още една блестяща алегорична история - истински вихър от български патриотични страсти, политически интриги, обогатени с балкански номера .

На фокус в разговора ще бъде и новото, допълнено издание на легендарния партизански роман "Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историите", който излезе тази година. Книгата, която е носител на наградите "Хеликон" и "Цветето на Хеликон", се завърна при читателите, проследявайки пътя на сестрите Кара и Яра от раждането им до първите години от строежа на комунизма. Това е четвърто издание на романа, а допълнителната информация дава повече светлина върху целия контекст, не само върху образите на главните героини. В нея се разказва още за 20-те и 30-те години на миналия век, за обществените феномени, които са съществували тогава.

Алек Попов израства в семейство на учени и преводачи. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски". След дипломирането си специализира в ELI (English Language Institute) към Wayne State University, САЩ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: