Не пропускайте срещата с майстора на сатирата Алек Попов

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:22 / 17.10.2022
391
Най-забавният сред сериозните български автори или най-сериозният сред забавните. И двете са верни. Така най-често определят майстора на сатирата Алек Попов, чиито книги се превръщат в сензация и източник на вдъхновение. Бургазлии ще имат лична среща с автора на "Мисия Лондон" идния понеделник, 17 октомври, от 18.00 часа, в Дома на писателя. Събитието, озаглавено "Между комедията и трагедията", е един от акцентите в програмата на Есенни литературни празници 2022.

"Чувството за хумор е мощно средство за разтоварване и за оздравяване на психиката, защото нашите проблеми са колкото икономически, толкова и психологически." споделя Алек Попов.

В творческата биография на Попов влизат сборниците с разкази и есета "Другата смърт", "Спътник на радикалния мислител“ 1 и 2, "Мръсни сънища“, "Телесни плевели“, "Курс за напреднали“, "Митология на Прехода“.

Първият роман на Алек Попов – "Мисия Лондон", вдъхновен от колоритните впечатления по време на дипломатическа му служба в Лондон, излиза през 2001 г. През 2010 излиза едноименният филм по романа с режисьор Димитър Митовски. Филмът Мисия Лондон се превръща в социален и културен феномен, след като се задържа на екран 30 седмици и е посетен от близо 400 000 зрители.

Това е най-гледаният български филм за последните 20 г.

Вторият роман на Алек Попов – "Черната кутия", се появява през 2007 г. В основата му лежи една лична история, която авторът се опитва да осмисли: внезапната загуба на баща му, починал далеч от дома, в Америка. Романът спечелва няколко литературни награди, сред които и наградата Елиас Канети. Книгата излиза на немски със заглавие Die Hunde fliegen tief (Кучетата летят ниско) и претърпява няколко издания в Австрия и Германия. Под същото заглавие книгата е позната на полски, сръбски, турски, италиански.

През 2013 г. излиза третият роман на писателя – "Сестри Палавееви в бурята на историята." Попов обръща поглед към може би най-идеологизирания момент в българската история:

20 години след "Мисия Лондон“, писателят ни изпрати на нова мисия в Азия - "Мисия Туран". Още една блестяща алегорична история - истински вихър от български патриотични страсти, политически интриги, обогатени с балкански номера .

На фокус в разговора ще бъде и новото, допълнено издание на легендарния партизански роман "Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историите", който излезе тази година. Книгата, която е носител на наградите "Хеликон" и "Цветето на Хеликон", се завърна при читателите, проследявайки пътя на сестрите Кара и Яра от раждането им до първите години от строежа на комунизма. Това е четвърто издание на романа, а допълнителната информация дава повече светлина върху целия контекст, не само върху образите на главните героини. В нея се разказва още за 20-те и 30-те години на миналия век, за обществените феномени, които са съществували тогава.

Алек Попов израства в семейство на учени и преводачи. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ" и българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски". След дипломирането си специализира в ELI (English Language Institute) към Wayne State University, САЩ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).