Неприятности за Зафир от Славянци, арестуван за лихварство

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
11:54 / 12.05.2020
901
Бургаският апелативен съд потвърди определение на първата инстанция, с което спрямо Зафир К. е взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Мъжът е обвинен за това, че в периода от декември 2017 г. до април 2020 г. в селата Градец и Славянци и в Сунгурларе, като физическо лице, без съответно разрешение за извършване на банкова дейност, предоставил пет парични кредита в общ размер на 1000 лв. на четири лица срещу задължението парите да бъдат върнати ведно с договорена лихва. Другите две обвинения срещу Зафир К. са за незаконно притежание на патрони за огнестрелно оръжие без да има надлежно разрешително и за държане на високорисково наркотично вещество – метамфетамин, като това деяние е маловажен случай.

Според апелативните съдии изводите на първата инстанция за  наличие на достатъчно доказателства, които да обосноват предположение за авторство от страна на обвиняемия са правилни.

Законосъобразен е и изводът за наличието на опасност от извършване на престъпление. Тя се обосновава с предходните многобройни осъждания за различни умишлени престъпления, с липсата на положителен ефект от изтърпените наказания, с механизма на извършване на конкретното деяние, което представлява неправомерна банкова дейност и разкрива добре планирана и трайно осъществявана активност.

Въззивният състав е преценил, че всички тези обстоятелства ведно с обремененото съдебно минало на Зафир К. изискват спрямо него първоначално да се вземе най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“. Тя е съответна на високата степен на обществена опасност на престъплението и най –вече на високата лична опасност на обвиняемия, както и на неговата възраст, семейно положение, здравословно състояние и другите данни за личността му.

Постоянната адресна регистрациятрудовата заетост, семейната ангажираност и родителските задължения към ненавършили пълнолетие деца не са такива обстоятелства, които да изключат категорично опасността от извършване на престъпление, поради което да не се вземе най-тежката мярка за процесуална принуда, посочват апелативните съдии.

Определението на Апелативен съд – Бургас не подлежи на обжалване и протестиране.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година
Бургас на крачка от успеха в престижен конкурс
Голям празник в Бургаско
Великден в бургаския зоопарк: Поглезиха животните с яйца
Край на хубавото време по Черноморието? Обилни валежи и гръмотеви...
Учредиха "Фонд за развитие на Летище Бургас"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).