Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Неприятности за наркоготвача Нейко от Ново Паничарево
Автор: Екип Burgas24.bg 12:02 / 24.02.2023Коментари (1)7957
©
Апелативен съд – Бургас потвърди наказание от три години "лишаване от свобода“ и "глоба“ в размер на 20 00 лева на подсъдим, признат за виновен за притежание на прекурсори, материали и съоръжения за производство на метамфетамин с цел разпространение.

Въззивната инстанция не уважи жалбата на Нейко Д. и потвърди присъдата му за престъпление по чл.354а, ал.1, изр.2, вр. изр.1, предл.4 от НК.

На 03.07.2021 г. в дома си  в с. Ново Паничарево, общ. Приморско, без надлежно разрешително, Нейко Д. държал прекурсори: червен фосфор с нетно тегло 12,230 гр., с наличие на метамфетамин в количество 0,10%; солна киселина с нето тегло 0,0095 литра (или 9,951 гр.) с наличие на метамфетамин в количество 1,60 %; червен фосфор с нето тегло 7,120 гр., с наличие на метамфетамин в следови количества; червен фосфор с нето тегло 10,208 гр. с наличие на метамфетамин в следови количества; червен фосфор с нето тегло 28,037 гр. с наличие на метамфетамин в следови количества; солна киселина с нето тегло – 1,500 литра (или 1 673,890 гр.); толуен и ацетон  с нето тегло – 1,300 литра (или 1098,410 гр.); солна киселина с нето тегло 0,130 литра (или 130,410 гр.) с наличие на метамфетамин в следови количества; материали - 44,060 гр. йод; съоръжения - котлон и спринцовка.

Една част от доказателствата за извършваната криминална дейност са открити в банята, в тайник над окачения таван, по време на извършено процесуално-следствено действие "претърсване и изземване“.

 За да постанови своя съдебен акт въззивният състав е обсъдил доводите в жалбата, пледоариите на страните и съгласно правомощията си е извършил проверка на обжалваната присъда и е направил собствен обективен и всеобхватен анализ на събраните по делото доказателства. 

Според апелативните съдии подсъдимият е държал в дома си, в който живеел посочените прекурсори, материали и съоръжения, с цел производство и разпространение на високорисково наркотично вещество. Проверяващата инстанция изцяло споделя извода на окръжния съд, че от субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл. Подсъдимият ясно е съзнавал общественоопасния характер на извършваното, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.

Обстоятелството, че в част от откритите в дома на подсъдимия прекурсори са намерени следови количества метамфетамин доказва, че същите са били използвани именно за производството на това високорисково наркотично вещество, което не се и оспорва, а напротив – признава се от подсъдимия.

Твърдението на защитата, че наркотикът се произвежда само и единствено за лична употреба, се опровергава от кредитираните от съда показания на  трима свидетели, от които става ясно, че подсъдимият е разпространявал като е продавал на тези свидетели произведения от него метамфетамин. Твърдението се опровергава и от количеството намерени прекурсори и материали, разглеждани от експерта по химическата експертиза като остатък от приключил "производствен“ процес.

По отношение на наложените наказания въззивният съд е посочил в акта си, че са отчетени всички налични смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства. Взети са предвид предходните осъждания на подсъдимия за извършени различни по вид престъпления, включително за притежание на наркотични вещества, както и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Тези осъждания свидетелстват за утвърдени престъпни навици и водят до извод, че наложените наказания, включително и тези свързани с наркотици, не са оказали своя възпитателен, поправителен и възпиращ ефект.

Извършеното престъпление не се отличава с по-висока от обичайната за неговия вид степен на обществена опасност както поради не особено голямото количество прекурсори и материали, открити в дома на подсъдимия, но и с оглед липсата на настъпили общественоопасни последици от престъплението, доколкото не е бил установен наличен, произведен метамфетамин, готов за разпространение.

Въззивния съд е намерил, че така определените в установения в закона минимум наказания "лишаване от свобода“ и "глоба“ са напълно достатъчни за постигане целите както на специалната, така и на генералната превенция и липсва основание за тяхната промяна.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на Р България в 15-дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.02.2023 г.
0
 
 
Направо предсрочно да го пускат вече,фосфор намерили,солна и т.н. А реално наркотик май няма а
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Изграждането на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: