Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Невижданото изобилие от риба е на път да измести свинското от трапезата на бургазлии
Автор: Екип Burgas24.bg 14:31 / 08.11.2016Коментари (4)7402
© Burgas24.bg
Невиждано изобилие от риба е на път да измести свинското месо от трапезата на бургазлии месец преди Никулден. 

По Южното Черноморие напоследък се лови толкова много риба, че цената ѝ падна до невероятните 4 лв. за кило чернокоп и паламуд, което не се е случвало от десетилетия. По морето не вярват на очите си на тези цени и бързат да се запасят отсега с деликатесните риби за празника, за да не изпуснат евтинията. 

Честа гледка през последните дни в Бургас е от сутринта да се извиват опашки пред рибния пазар на "Краснодар" и "Велека", когато търговците изкарват рибата. До обед тя свършва и тогава затварят магазинчетата в очакване на зареждането през следващия ден. Вечер пък миризмата на риба се разнася обилно от блокове и кооперации, усеща и се в градските автобуси от черните торбички, с които бургазлии се прибират от работа, заредили пътьом по кило-две - да има. 

Освен за директна консумация купуват много и за мариноване. От Обзор до Резово морето буквално е завряло от пасажи, които според морските вълци са толкова големи, че могат да се видят и от дрон. Рибарите се връщат с пълни лодки и бързо продават рибата на търговци. Хладилни камиони от София и Пловдив всеки ден правят курсове до Несебър, Поморие и Созопол, за да се заредят с прясна риба, която буквално извира и няма свършване. 

"Не може да се каже, че еди-къде си има най-много риба. Просто влизаш с лодката в морето и се връщаш с пълни мрежи", казват рибари. 

Най-големи удари обаче се правели край Синеморец, Ропотамо, Созопол, Поморие и на север от Несебър. Чернокопът е едър и върви по 5 лв. за кило, но в някои дни пада и до 4 лв. На толкова се продава и дребният паламуд. По-едрите екземпляри се харчат за 6-7 лв., но доскоро се намираха и за 5 лева. От няколко дни насам чернокоп се намира и за 3 лв., но е по-дребен и го купуват предимно за консервиране. Преди години на такава цена бе немислимо да се купи сафрид, камо ли чернокоп или паламуд, казват бургазлии. По-скъп от пресния паламуд е само пушеният, който струва 10-12 лв. за кило. риба, докъдето ти видят очите За разлика от чернокопа обаче сафрид се хваща по-малко и цената му върви по 8 лв. Дребен се намира и за 6 лв., но при изобилието от чернокоп бургазлии не поглеждат към други риби. Толкова струва и шаранът, но по пазарите го вадят само за асортимент. 

Заради богатия улов на прясна риба търговците по морето от седмици не продават замразена и речна. Скрили са я във фризерите в очакване на по-добри времена, когато чернокоп и паламуд пак ще се продават по 12 лв. 

"Защо да вадя сега норвежка скумрия по 5 лв., като хората могат да си купят за тези пари пресен чернокоп", обяснява търговец на "Краснодар". Хамсия и цаца също не се продават, защото трябва да вървят за лев-два, но и на тези цени бургазлии ще ги подминават. Изобилието свали и цената на калкана до невероятните 20 лв. за килограм, при положение че допреди месец най-вкусната черноморска риба вървеше по 30 лв. 

От 3-4 дни рибарите вадят и много рядката черноморска лястовица, която държи цена от 15 лв. В Созопол пък уловиха екзотичен гофус, който прилича на черноморския лефер, но е по-едър. Рибата се среща в по-топлите морета - Южния Атлантик, Тихия и Индийския океан, и незнайно как е попаднала в Черно море, не вярват на очите си рибари. На фона на голямото изобилие обаче се чудят, че не се е появила вкусната черноморска скумрия, която изчезна преди повече от 20 г. Вече две десетилетия никой не я е хващал, а появата ѝ по магазините се дължи на недобросъвестни търговци, които представят за такава дребната гръцка. 

Богатият улов по Южното Черноморие вече намира проявление и при художниците, а бургаската приказка: "Кеф ти риба, кеф ти паламуд" е по-актуална от всякога. Известният маринист Йордан Маринов се вдъхнови и на последната си изложба в Бургас не пропусна да нареди платно с доволни рибари, позиращи с едри риби. По Южното Черноморие дори и най-непретенциозните капанчета побързаха да направят печалби, като включат в менюто си чернокоп и паламуд, което досега бе немислимо заради високата им цена. Сервират ги дори в Айтос и Средец, където рибата не е основна част от трапезата. Засега няма еднозначно обяснение откъде се появи това изобилие. Според прочутия рибар капитан Мурад от Несебър причината била, че през пролетта в Черно море е влязла много риба и е хвърлила хайвера си, а сега берем плодовете му. 

"Рибата идва от Босфора, пътува на север към Крим и оттам наесен се връща обратно към Средиземно море, минавайки край нашите брегове. В момента температурата на морската вода е 15-16 градуса и е много благоприятна за нея. Като изстине под 10 градуса обаче, рибата се изтегля и поема на юг", обяснява старият морски вълк. Това обикновено се случва в началото на декември, което се усеща и по цената. По това време чернокопът вече минава 10 лв., а паламудът гони 12-15 лв. Сега обаче са в изобилие и морските хора бързат да се запасят на ниските цени. Дори леферът е паднал до 15 лв. килото, въпреки че се лови по-малко. Минали години вървеше над 20 лв. и към него посягаха по-платежоспособните клиенти. Прогнозите за циганско лято през ноември обнадеждават рибарите, че чудесата ще продължат. 

"След като чернокопът изчезне, ще се появи сафридът, тъй като двата вида риби не могат да съжителстват на едно и също място", обяснява Мурад. Чернокопът е хищна риба и гони по-малките, затова сега рядко се среща и барбун. Дали обаче сафридът ще бъде в изобилие, може само да се гадае. Напоследък започнал да излиза повече, твърдят рибари. Ако се съди по чернокопа, се задава нова порция богат улов и цената на сафрида може да падне и до 3 лв. преди Никулден. Дано изобилието се задържи дотогава, стискат палци и от общината в Бургас, която е организатор на голям рибен фестивал в седмицата преди празника на града. 

"Има някаква периодика при появата на толкова чернокоп и паламуд. За последно морето завря през 2012 г. Докога обаче ще се задържи така, е божа работа - това са пасажни риби и утре може да сменят посоката", разсъждава Йордан Михов, кореняк бургазлия, докато зарежда рибарските магазини. Преди 4 години чернокопът падна на 4 лв., а по-дребният се намираше за смешните 3,50 лв. килото. Местни жители пък си обясняват големия урожай с двете земетресения през лятото в Черно море, които според тях променили теченията в морето и докарали рибата до бреговете ни. Засега обаче тези хипотези минават по-скоро в графата рибарски локуми и нямат научно потвърждение. 

"Никакви течения не са се променяли. Просто морето е много благоприятно за рибата сега, има достатъчно храна и температурата е добра", казва капитан Мурад. 

Каквито и версии да има за тазгодишното изобилие, рибарите са категорични: "Щом рибата е толкова много, значи морето е чисто."


Източник: в. 24 часа








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivanca Ganeva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: