Никулденска изложба показва видни личности на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:09 / 26.11.2018
1668
Любопитна експозиция ще покаже хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. Видните личности ще бъдат представени чрез техни автентични снимки, биографични бележки и предмети.

Изложбата "Бургазлии завинаги" е част от поредицата събития, посветени на празника на града - Никулден. Тя ще бъде експонирана във витрините срещу Часовника на празника на Бургас - 6-ти декември и може да бъде разгледана до 6-ти февруари.

В нея бургазлии и гости на града ще могат да видят реплика на тефтерчето на Петя Дубарова, тромпета на Тончо Русев, ловния билет на Георги Шагунов и различни предмети, които най-именитите бургазлии са носили винаги в себе си.

17-ет портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски, показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на "Независимостта" от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от "големите хуманисти на Европа и света" художник Георги Баев.

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, за да останат завинаги тук.

Сред "вечните бургазлии" в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Децата от клуб "Величието на България" с ръководител Петя Кудева към Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" ще разказват на Никулден интересни и малко познати факти от живота на най-достолепните личности на Бургас.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).