Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Нито един детски хематолог няма в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:26 / 02.11.2016Коментари (0)2522
© Burgas24.bg
Пациентите от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, защото там няма такива специалисти. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, предоставена на "Монитор".

За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват чак до Варна. На тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско се налага да бият път до Университетската болница в Пловдив или в Многопрофилната в Бургас, за да им направят необходимата диагностика за рак. Софийските лечебни заведения и Плевенската университетска болница пък поемат хората от Видинско, Ловешко и Монтанско. 

Стотици километри пътуват за контролни прегледи дори тези, които са в тежка и среднотежка форма, тъй като в повечето случаи на месец и половина-два раковоболните трябва да бъдат наблюдавани.

Във Враца онколог няма. На Нина И. се налага да взима през два месеца по един-два дни отпуска, за да води съпруга си на химиотерапия в Университетската болница в Плевен. За всяко пътуване тя трябва да търси и познат с шофьорска книжка, който също да не е на работа, който да ги закара със семейния автомобил, тъй като тя не шофира. Подобно на тях в университетската болница там всеки трети раково болен е от друга област.

Истинска криза има за лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Инвазивната кардиология в последните години е една от най-предпочитаните специалности от младите лекари у нас заради доброто заплащане, високите технологии и модерни практики. Независимо от това такива специалисти има предимно в университетските центрове, в областни градове са не повече от един-двама, а в градчетата въобще няма такива лекари. Без нито един инвазивен кардиолог са Смолян и Видин, независимо че са областни градове. Освен за кардиолози и онколози истински глад има за лекари от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология. Детските хематолози са концентрирани предимно в София, Плевен и Пловдив. Нито един детски хематолог няма в Бургас.

Там няма специалист по кръвта дори за възрастни. Когато има специфичен случаи, лекарите от Многопрофилната болница изпращат пациентите си директно в столицата. Семейство с осеммесечно бебе, страдащо от таласемия (вид анемия), се налага да пътува през три месеца до София, за да изследват детето и да му преливат кръв. Подобно на тях пътуват още десетина други деца от Бургаска област. Нито един неонатолог няма във Врачанско, Търговищко и Видинско. 

По един такъв лекар има в Смолянско, Монтанско, Ямболско и Разградско. Затова, когато акушер-гинекологът установи рискова временност, веднага изпраща бременната за хоспитализация в Университетската болница "Майчин дом" в София.

Лекарското ни съсловие застарява, алармираха от Българския лекарски съюз. В Хасково например повече от половината хирурзи и ортопеди са над 60-годишна възраст. Хората с бъбречни кризи от Гоце Делчев и Пиринско бият път до Университетската болница в Пловдив, тъй като в Благоевград нефролог няма. Без бъбречни специалисти са още във Видин, Враца, Ямбол и Разград. В половината страна няма специалисти по обща медицина, 58 на сто от всички тях са в предпенсионна възраст.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: